fbpx
European Western Balkans
Politika

Fabrici: Očekujemo dodatne napore Srbije u usklađivanju spoljnu politike sa EU

BEOGRAD – Šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Sem Fabrici izjavio je danas da EU očekuje dodatne napore Srbije kako bi se postepeno uskladila sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Unije do datuma pristupanja.

On je to naveo u komentaru za Tanjug na izjavu zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Hojta Brajana Jia, koji je rekao da Srbija ne može da sedi na dve stolice u isto vreme.

Fabrici je ukazao da bi Srbija, imajući u vidu da su evropske integracije njen strateški prioritet, trebalo da deluje u skladu sa svojom posvećenošću regionalnoj saradnji i stabilizaciji.

“Srbija već doprinosi civilnim i vojnim misijama EU za upravljanje krizom, što mi pozdravljamo. Ali, očekujemo dodatne napore kako bi se postepeno uskladila sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU do datuma pristupanja”, istakao je šef Delegacije EU u Beogradu.

Ambasador Fabrici je napomenuo da Zajednička spoljna i bezbednosna politika EU ostavlja “širok prostor za razvoj bilateralnih odnosa sa zemljama koje nisu članice Unije, pod uslovom da se poštuje zajednički okvir”.

Povezani članci

Građani regiona u strahu od prelivanja sukoba u Ukrajini na Balkan

EWB

Ben David: Tokom predsedavanja Švedska bila usmerena da EU učini bezbednijom, zelenijom i slobodnijom

EWB

Evropski socijalisti, liberali i zeleni podržali zahtev opozicije za ekspertskim izveštajima o vladavini prava i slobodi medija u Srbiji

EWB