fbpx
European Western Balkans
Politika

Fabrici osudio napad na članove opozicije, pozivi za Hana i Mogerini da reaguju

Sem Fabrici; Foto: Tanjug / Filip Krainčanić

BEOGRAD – Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici osudio je na tviteru jučerašnji fizički napad na predsednika Levice Srbije Borka Stefanovića i dvojicu aktivista te stranke.

“Sa velikom zabrinutošću sam čuo vest o napadu na Borka Stefanovića. Politički protivnici ne smeju biti pretvoreni u neprijatelje. Politički motivisano nasilje je neprihvatljivo i zahteva bezrezervnu osudu”, napisao je Fabrici u subotu.

Stefanović je u petak uveče napadnut u Kruševcu pred održavanje tribine opozicionog Saveza za Srbiju. Tom prilikom mu je metalnom šipkom razbijen potiljak, zbog čega je završio u Kliničkom centru, a povrede su zadobili i dvojica aktivista Levice Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova sopštilo je sinoć da su dvojica ljudi za koje se sumnja da su počinili napad uhapšeni, dok se za jednim intenzivno traga.

Stefanović je napad okarakterisao kao “organizovan pokušaj ubistva”. Na konferenciji za štampu u Beogradu rekao je da su napadači bliski jednom kontroverznom biznismenu iz Kruševca koji je povezan sa šefom BIA Bratislavom Gašićem, kao i da mu je rečeno da su odranije poznati policiji.

Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke i koalicioni partner Stefanovića u okviru Saveza za Srbiju, pozvao je danas preko tvitera Komesara za pregovore o proširenju Johanesa Hana i Visoku predstavnicu EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federiku Mogerini da ne ignorišu ovaj događaj.

Uz slike Stefanovića neposredno nakon napada, Jeremić je napisao: “Draga Federika Mogerini i Johanese Hane, dozvolite mi da vam ukažem na brutalno prebijanje jednog od srpskih opozicionih lidera Borka Stefanovića, dok je ulazio na tribinu Saveza za Srbiju. Ovo nije izolovani incident. Ne ignorišite, pre nego što postane prekasno.”

Povezani članci

Potpredsednik evropskih liberala podržao Pokret slobodnih građana

EWB

Rezolucija Evropskog parlamenta od 14. juna 2017. o izveštaju Komisije o Srbiji za 2016. godinu

EWB

Velika očekivanja od bugarskog predsedavanja

EWB