fbpx
European Western Balkans
Društvo

Fabrici: Otpočeti proceduru za izbor novog Poverenika za informacije

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat (L), sef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici (S) govori i ambasador Nemacke u Srbiji Aksel Ditman (D) ; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Stanje u oblasti zašite podataka o ličnosti u Srbiji već godinama nije na zadovoljavajućem nivou, rečeno je danas na obeležavanju Međunarodnog dana o zaštiti podataka o ličnosti i istaknuto da bi parlament što pre trebalo da izabere novog Poverenika, nakon što je Rodoljubu Šabiću u decembru prošle godine istekao mandat.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je od ključnog značaja da vlasti u Srbiji što pre uspostave proceduru za postavljanje novog poverenika, uz poštovanje nezavisnosti prilikom izbora.

“Postavljanje novog poverenika bi trebalo da počne bez odlaganja”, rekao je Fabrici i dodao da je veoma važno da institucije raspolažu dovoljnim kapacitetima i da imaju dobru političku podršku.

On je podsetio da je u maju prošle godine počela primena Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti, te ocenio da se Srbija prilagođava evropskom zakonodavstvu i ulaže velike napore u toj oblasti.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Orazio rekao je da nedavno usvajanje zakona o zaštiti podataka o ličnosti predstavlja prvi korak u procesu zaštite, ali i istakao da bi i najbolji zakon na svetu bio obesmišljen ukoliko ne bi postojale odgovarajuće procedure koje bi obezbedile njegovo adekvatno sprovođenje.

“Najbolji znak podrške instituciji Poverenika bi bilo transparentno i blagovremeno postavljanje novog poverneika, što bi ukazivalo na to šta Srbija želi da ostvari u ovom domenu”, rekao je Orazio.

I šef Misije Saveta Evrope Tobias Flesenkemper rekao je da bi novi poverenik trebalo da bude izabran u najkraćem roku, što bi bio dobar pokazatelj demokratskog funkcionisanja i vladavine prava.

Poverenik za zaštitu podataka je u prošloj godini postupio po 7.616 predmeta u oblasti zaštite podataka o ličnosti, sproveo ukupno 1.452 postupaka nadzora, doneo 760 upozorenja i sedam rešenja.

Doneto je i 19 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i šest krivičnih prijava.

Povezani članci

Evropska izborna noć u Beogradu

EWB

Konvent nastavlja da prati proces izrade ERP-a i ESRP-a

EWB

Održana Konvencija angažovane demokratije: Regionalno povezivanje važno za održivost lokalnih inicijativa i pokreta

EWB