fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

Fabrici: Portfelj za Zapadni Balkan u novoj EK funkcionisaće kao do sada

Sem Fabrici; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da Zapadni Balkan ostaje prioritet novom sastavu Evropske komisije, predvođenom Ursulom fon der Lajen.

On je to rekao na konferenciji “Pet godina pregovora: Koliko je Srbija daleko od članstva u EU”, koju je uz podršku Beogradske otvorene škole organizovao portal European Western Balkans.

Fabrici je rekao da će ključna pitanja za države na Zapadnom Balkanu tokom mandata nove Evropske komisije biti strukturne reforme.

“Portfelj za Zapadni Balkan ostaje isti, struktura ostaje ista, a to su vladavina prava, razvoj ekonomije, razvoj javne administracije, borba protiv korupcije, dobri odnosi sa susedima, kao i rešavanje regionalnih sporova”, naveo je Fabrici.

On je takođe rekao da će se nova EK baviti pitanjima poput klimatskih promena, zelene i održive životne sredine, digitalizacijom i geopolitikom EU.

Čestitke domaćinima

Konferencijom je takođe obeleženo pet godina od pokretanja portala European Western Balkans, a šef Delegacije EU čestitao je domaćinima na, kako je rekao, velikom uspehu koji su postigli za ovo vreme.

“Zahvaljujemo se EWB za blagovremeno, precizno i objektivno izveštavanje, u skladu sa najboljim novinarskim standardima”, izjavio je Fabrici.

On je dodao da nije lak zadatak izveštavati o EU i pozvao European Western Balkans da nastavi sa profesionalnim i srčanim radom.

Štiplija: 30 EWB događaja od otvaranja pregovora, koliko još?

Glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans Nemanja Todorović Štiplija otvorio je konferenciju izjavom da je ovaj portal, od otvaranja pregovora između Srbije i EU, organizovao preko 30 događaja posvećenih raznim aspektima pristupanja, a da je glavno pitanje ove konferencije koliko će ih još biti dok se proces ne završi.

“Nakon što smo na ovom istom mestu ugostili Johanesa Hana prošle godine, činilo nam se da bismo 2019. mogli da budemo na polovini puta”, rekao je Štiplija, osvrćući se na Hanovo prdstavljanje “kredibilne strategije” proširenja u Beogradu 2018. godine.

Nemanja Todorović Štiplija; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Sada, međutim, nije tolko jasno da je u pitanju samo još pet godina.

“To što će proces pristupanja za Srbiju trajati duže u odnosu na druge članice mogla je da bude prilika za temeljnije reforme. Međutim, desetine hiljada ljudi svake godine napuštaju ovu držau u potrazi za boljim evropskim standardima”, rekao je Štiplija.

On je prokomentarisao i nominaciju bivšeg mađarskog ministra pravde Lasla Tročanjija za komesara za proširenje, navodeći da ga verovatno očekuje turbulentan proces saslušanja u Evropskom parlamentu.

Tokom poslednjih pet godina, European Western Balkans objavio je 300 intervjua, preko 300 autorskih tekstova, a 30 visokih evropskih zvaničnika govorilo je za portal, naveo je Štiplija, dodajući da je 2017. pokrenuta srpska verzija EWB-a, a nedavno i mobilna aplikacija.

Povezani članci

Globalna bitka narativa: Hoće li propaganda o pandemiji promeniti svetski poredak?

Sandra Maksimović

Posle sedam godina pregovora, Srbija nije ni blizu članstva u EU

Sofija Popović

[VIDEO] Vladimir Međak i Saša Ranđelović o dinamici pregovora Srbije i EU

EWB