fbpx
European Western Balkans
Društvo

Fabrici posetio Prajd info centar: Još puno posla za zaštitu prava LGBTI osoba

Sem Fabrici u poseti Prajd info centru; Foto: Twitter / FabriziSem

BEOGRAD – Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je u Beogradu da je veoma važno podržavati LGBTI prava, prenosi Beta.

To treba činiti stalno, ne samo tokom Prajda, rekao je on ističući da je podrška prava LGBTI zajednice podrška prava svih ljudi, saopštio je EU info centar.

“Nedelja ponosa i srodni dogadjaji značajni su jer šalju poruku da svi građani, bez razlike, imaju ista prava i slobode, uključujući pravo na mirno okupljanje i slobodu izražavanja”, izjavio je ambasador Fabrici koji je povodom početka beogradske Nedelje ponosa juče posetio Prajd info centar u Beogradu.

Usled pandemije koronavirusa, Nedelja ponosa u Srbiji, koja traje od 14. do 20. septembra, je ove godine onlajn.

Povodom 10 godina od održavanja prve Nedelje ponosa u Srbiji, Fabrici je rekao da je “Srbija učinila nekoliko koraka u pravom smeru” – za poštovanje prava LGBTI osoba, ali da treba “još mnogo da se uradi”.

“Strategija za borbu protiv diskriminacije još nedostaje, napadi na LGBTI osobe i dalje se događaju, ponekad bez odgovarajuće istrage, a u nekim slučajevima čak i bez ikakvog postupanja, što je neprihvatljivo”, ukazao je šef Delegacije EU u Srbiji.

Kako prenosi Beta, u razgovoru sa aktivistima, Fabrici je razmotrio položaj i specifične potrebe LGBT udruženja u Srbiji. Ukazano je na pitanje bezbednosti, kao i na pitanja uslova rada i održivosti udruženja usled ekonomske krize i pandemije.

“Važno je nastaviti s naporima na stvaranju društva u kojem će svi ljudi, bez obzira na razlike i specifičnosti, živeti slobodno i sigurno”, istakao je Fabrici.

“EU ne daje samo političku podršku borbi za LGBTI prava, već sprovodi i projekat usmeren na borbu protiv nasilja i diskriminacije LGBTI osoba. Podrška LGBTI prava je podrška prava svih ljudi”, zaključio je ambasador.

Povezani članci

Dragojlović: Nacionalni konvent se trudi da ostane mesto za dijalog

EWB SCREENING

Bilčik: Zemlje Zapadnog Balkana mogu da računaju na podršku EU

EWB

Predstavljene nove mere za bolju zaštitu prava potrošača

EWB