fbpx
European Western Balkans
Politika

Fabrici: Pozivamo strane da nastave dijalog, napad na novinara Jovanovića zabrinjavajuć

Sem Fabrici; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Dijalog Beograda i Prištine nema alternativu, a uključivanje SAD u proces je pozitivno, ocenio je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici u intervjuu za Blic. Takođe se osvrnuo na napade na novinara Milana Jovanovića, koje je ocenio “izuzetno zabrinjavajućim”.

Uvozne carine koje je uvela Priština su protivne CEFTA i treba ih odmah ukinuti, dok transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga treba da se odvija uzimajući u obzir interese svih zajednica, ponovio je Fabrici.

Takođe je dodao da što pre treba sprovesti odredbe Briselskog sporazuma, pogotovo onih koji se tiču Zajednice srpskih opština, i podsetio da EU nastavlja da poziva na dijalog i uzajamno poverenje.

“Uprkos nedavnim poteškoćama, Federika Mogerini ostaje posvećena olakšavanju dijaloga”, naglasio je Fabrici.

On je ocenio da je pismo koje je predsednik SAD Donald Tramp uputio Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju pozitivna poruka i snažan podsticaj Beogradu i Prištini da iskoriste priliku i krenu napred na putu dijaloga.

“To pomaže i da se obnovi zamah kako bi se došlo do sveobuhvatnog rešenja koje će takođe predstavljati ključni element za stabilnost i integraciju čitavog regiona”, podvukao je Fabrici.

“Očekujemo da Srbija neguje i štiti slobodu izražavanja i medija”

Šef Delegacije EU izjavio je da Unija očekuje da vlasti brzo sprovedu istragu u slučaju napada na novinara Milana Jovanovića i da dovedu krivce pred pravdu.

“Bezbednost novinara redovno se razmatra u našim godišnjim izveštajima i biće spomenuta i u izveštaju za 2018. koji će biti objavljen na proleće ove godine. Kako stalno naglašavamo, očekujemo da Srbija bude mesto koje neguje i štiti slobodu izražavanja i slobodu medija”, istakao je Fabrici.

Dodao je da je otvaranje novih poglavlja (ukupno četiri u 2018. godini) znak da Srbija napreduje, i da se treba preći u sledeću fazu – njihovo zatvaranje, kao i da je EU dala jasne smernice Srbiji pogotovo što se tiče Poglavlja 23 i 24.

Podsetio je da EU ostaje najveći donor u Srbiji, da trenutno finansira više od 700 projekata, kao i da Evropska komisija za sledeći finansijski ciklus, koji počinje 2021, predložila da se sredstva za Srbiju povećaju za 20 odsto.

Povezani članci

Vučić: Razgovarao sam sa Gojković, sednica parlamenta možda sledeće nedelje

EWB

Vučić primio ambasadorku Moro u oproštajnu posetu

EWB

Reakcije vlasti na pismo iz EP: Srbija slobodarska zemlja, poslanici dežurni mrzitelji Srbije

EWB