fbpx
European Western Balkans
Politika

Fabrici predao izveštaj Evropske komisije predsednici Skupštine Srbije

Sem Fabrici i Maja Gojković; Foto: Twitter / @FabriziSem

BEOGRAD – Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sastala se danas sa šefom Delegacije EU u našoj zemlji Semom Fabricijem, koji joj je uručio Godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji.

Predsednica parlamenta je rekla da ima sadržine na kojoj može zajednički da se radi da se poboljšaju određeni segmenti, navodi se u saopštenju parlamenta. .

Gojković je navela da je konstatovano da je pozivala predstavnike opozicionih stranaka na Kolegijum, i navela da će nastaviti sa tom praksom, te da očekuje da se poslaničke grupe pisanim putem izjasne o svojim predlozima poboljšavanja rada Parlamenta.

Prenela je spremnost da se radi više kako bi sledeći izveštaj bio znatno bolji u pojedinim segmentima, te napomenula da Skupština Srbije ima dobru saradnju sa civilnim društvom, u utvrđivanju pregovaračkih pozicija.

Gojković je ukazala, što se tiče rada nezavisnih tela, da su nadležni odbori razmotrili izveštaje, te da će u komunikaciji sa poslaničkim grupama nastojati da se ubrza proces razmatranja zaključaka i u plenumu.

Fabrici je rekao da ovogodišnji izveštaj za Srbiju ide u smeru kao i prošle godine, da je konstatovano da Srbija ide dobrim putem kada je reč o ekonomiji, te da je posvećana značajna pažnja oblasti vladavine prava, funkcionisanju demokratskih institucija i reformi javne uprave.

Istakao je da sastanak vidi kao prostor da se razmene mišljenja o izveštaju i ohrabri pokretanje inicijative, kako bi se poboljšao rad parlamenta.

Fabrici je rekao i da EU veruje u ulogu parlamenta, koji je važan i da zato svima daje poruku da rad izvan parlamenta nije dobar znak, stoji u saopštenju Skupštine Srbije.

On je dodao i da je EU odmah posle izbora za Evropski parlament, bez odlaganja, usvojila izveštaje o napretku, koji sadrže procenu ispunjenosti kriterijuma, fotografsku sliku i preporuke kojim putem bi trebalo da se ide u ispunjavanju kriterijuma.

Fabrici je naveo da je važno da se unapredi nadzorna funkcija parlamenta nad izvršnom vlasti, kao i da se uspostavi redovna praksa da se razmatraju zaključci i preporuke nezavisnih tela.

Takođe je napomenuo da je cilj da se nastavi zajednički rad, kao i da ima nameru da Izveštaj o napretku predstavi i Odboru za evrointegracije.

Fabrici smatra da je izveštaj Evropske komisije koji je predstavljen i uručen Srbiji oštriji i precizniji u odnosu na prethodne, te ocenjuje da što vise proces ide napred jasno je šta, koliko i kako treba da se radi u svakoj oblasti.

Primetio je da u najnovijem izveštaju prisutna konzistentnost, jer svaki izveštaj ima ono što je postojalo u prethodnom.

“Drago nam je da se izveštaj čita, on obuhvata sve elemente pristupanja Srbije EU i ima 35 poglavlja. Mislim da je pitanje metodologije EK kako će ona ocenjivati napredak, jer se napredak procenjuje na osnovu činjenica i izbalansiran je na osnovu onoga što je napravljeno u odnosu na prethodni izveštaj, ali i u odnosu na reforme koje su neophodne da bi se pristupilo članstvu”, rekao je Fabrici za RTV1.

Povezani članci

Srbija je prikrivala pravi broj slučajeva zaraze koronavirusom pred izbore, tvrdi BIRN

EWB

Vučić, Rama i Kovačevski prisustvovaće sastanku sa liderima EU u Briselu

EWB

U Bukureštu održan sastanak ministara spoljnih poslova EU i Zapadnog Balkana

EWB