fbpx
European Western Balkans
Politika

Fabrici predao izveštaj Evropske komisije predsednici Skupštine Srbije

Sem Fabrici i Maja Gojković; Foto: Twitter / @FabriziSem

BEOGRAD – Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sastala se danas sa šefom Delegacije EU u našoj zemlji Semom Fabricijem, koji joj je uručio Godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji.

Predsednica parlamenta je rekla da ima sadržine na kojoj može zajednički da se radi da se poboljšaju određeni segmenti, navodi se u saopštenju parlamenta. .

Gojković je navela da je konstatovano da je pozivala predstavnike opozicionih stranaka na Kolegijum, i navela da će nastaviti sa tom praksom, te da očekuje da se poslaničke grupe pisanim putem izjasne o svojim predlozima poboljšavanja rada Parlamenta.

Prenela je spremnost da se radi više kako bi sledeći izveštaj bio znatno bolji u pojedinim segmentima, te napomenula da Skupština Srbije ima dobru saradnju sa civilnim društvom, u utvrđivanju pregovaračkih pozicija.

Gojković je ukazala, što se tiče rada nezavisnih tela, da su nadležni odbori razmotrili izveštaje, te da će u komunikaciji sa poslaničkim grupama nastojati da se ubrza proces razmatranja zaključaka i u plenumu.

Fabrici je rekao da ovogodišnji izveštaj za Srbiju ide u smeru kao i prošle godine, da je konstatovano da Srbija ide dobrim putem kada je reč o ekonomiji, te da je posvećana značajna pažnja oblasti vladavine prava, funkcionisanju demokratskih institucija i reformi javne uprave.

Istakao je da sastanak vidi kao prostor da se razmene mišljenja o izveštaju i ohrabri pokretanje inicijative, kako bi se poboljšao rad parlamenta.

Fabrici je rekao i da EU veruje u ulogu parlamenta, koji je važan i da zato svima daje poruku da rad izvan parlamenta nije dobar znak, stoji u saopštenju Skupštine Srbije.

On je dodao i da je EU odmah posle izbora za Evropski parlament, bez odlaganja, usvojila izveštaje o napretku, koji sadrže procenu ispunjenosti kriterijuma, fotografsku sliku i preporuke kojim putem bi trebalo da se ide u ispunjavanju kriterijuma.

Fabrici je naveo da je važno da se unapredi nadzorna funkcija parlamenta nad izvršnom vlasti, kao i da se uspostavi redovna praksa da se razmatraju zaključci i preporuke nezavisnih tela.

Takođe je napomenuo da je cilj da se nastavi zajednički rad, kao i da ima nameru da Izveštaj o napretku predstavi i Odboru za evrointegracije.

Fabrici smatra da je izveštaj Evropske komisije koji je predstavljen i uručen Srbiji oštriji i precizniji u odnosu na prethodne, te ocenjuje da što vise proces ide napred jasno je šta, koliko i kako treba da se radi u svakoj oblasti.

Primetio je da u najnovijem izveštaju prisutna konzistentnost, jer svaki izveštaj ima ono što je postojalo u prethodnom.

“Drago nam je da se izveštaj čita, on obuhvata sve elemente pristupanja Srbije EU i ima 35 poglavlja. Mislim da je pitanje metodologije EK kako će ona ocenjivati napredak, jer se napredak procenjuje na osnovu činjenica i izbalansiran je na osnovu onoga što je napravljeno u odnosu na prethodni izveštaj, ali i u odnosu na reforme koje su neophodne da bi se pristupilo članstvu”, rekao je Fabrici za RTV1.

Povezani članci

Varhelji u Beogradu: Sprovoditi reforme paralelno sa investicionim planom

EWB

[BSF] Fejt razočaran učinkom Euleksa

EWB

Moguće dodatno usporavanje evropskog puta

EWB