fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Fabrici: Pregovori o pristupanju EU napreduju, Vojvodina važna

Igor Mirović i Sem Fabrici; Foto: Tanjug / Jaroslav Pap

NOVI SAD – Šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici boravio je danas Novi Sad, gde je nakon razgovora sa predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem rekao da pregovori o članstvu Srbije u EU napreduju, te da Vojvodina ima važnu ulogu u tom procesu.

Fabrici i Mirović su razgovarali o projektima koje EU finansira u Vojvodini.

“Ohrabren sam napretkom koji se postiže u pregovorima između EU i Srbije”, poručio je Fabrici i ocenio da poseta komesara Johanesa Hana Beogradu prošlog petka to i potvrđuje.

Sada je, kazao je, još više ubeđen da će Vojvodina nastaviti sa vodećom ulogom u procesu pristupanja Srbije EU.

Prema njegovim rečima, EU finansira niz važnih projekata u čitavoj Vojvodini a naročito u Novom Sadu.

“Vrednost tih projekata iznosi 460 miliona evra, a reč je o projektima u oblastima infrastrukture, istraživanja i nauke, vladavina prava i poljoprivreda”, istakao je Fabrici.

Šef delegacije EU u Srbiji izrazio je zadovoljstvo što su, kako ocenjuje, pokrajinska vlada i svi pokrajinski organi uključeni u pitanja manjina u tom regionu.

Mirović je rekao da je za pokrajinsku vladu ali i celu Vojvodinu, veoma važna Fabricijeva poseta, posebno kada se u obzir uzme činjenica da je to njegova prva poseta nekoj instituciji van Beograda i centralnih institucija.

Prema njegovim rečima, sa šefom delegacije EU razgovarao je o nizu zajedničkih zadataka i zajedničkih projekata koji su važni a tiču se ekonomskog razvoja Vojvodini.

Pokrajinska administracija već ima ulogu kada je reč o evropskim integracionim procesima, naveo je Mirović i dodao da je ta uloga nezamenljiva kada je reč o manjinskim pravima, regionalnim aspektima i poglavljima koja se tiču onih oblasti za koje je Vojvodina posebno zainteresovana.

Prema Mirovićevim rečima, saradnja sa Frabricijem će se u budućnosti intenzivirati a dogovoreni su i praktični koraci poput projekta Velikog Bačkog kanala i sistema njegove zaštite.

“Znate da je Veliki bački kanal jedana od najcrnjih ekoloških tačaka Evrope a Evropska komisija finansira projekat rekonstrukcije i revitalizacje celog tog sistema”, istakao je Mirović.

Povezani članci

Čadež: Vlade Zapadnog Balkana da odvoje resurse i budžet za Akcioni plan

EWB

Čadež: Sredstva iz EU imaju veliki značaj za ceo region

EWB

Strateška saradnja za održivi regionalni razvoj

EWB