fbpx
European Western Balkans
Politika

Fabrici: Reforme u pravosuđu su važne za dobro upravljanje i jaču ekonomiju

Predstavljanje Izveštaja Evropske komisije za efikasnost pravosuđa; Foto: Twitter / @FabriziSem

BEOGRAD – Izveštaj Evropske komisije za efikasnost pravosuđa za 2018. godinu predstavljen je danas u Palati Srbije.

Na predstavljanju izveštaja ovog tela Saveta Evrope govorili su šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i šef misije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper, kao i ministarka pravde Srbije Nela Kuburović.

“Reforme u pravosuđu su važne za pružanje dobrog upravljanja i jače ekonomije u korist Srbije i njenih građana. Pored nezavisnosti, kvaliteta i pouzdanosti i efikasnost je sastavni deo sveobuhvatnih reformi pravosuđa na šta se Srbija obavezala na putu ka EU”, kaže Fabrici i dodaje da EU podržava Srbiju u cilju unapređivanja efikasnosti sudova.

Ističe da izveštaj pokazuje pozitivne trendove i dobar napredak, ali napominje da još treba raditi na tom polju.

Nekadašnji predsednik ovog tela i šef sektora Ministarstva za ustavna pitanja, reformu, deregulaciju i pravdu Republike Austrije Georg Stava je takođe govorio, istakavši važnost podataka koji se prikupljaju za ovaj izveštaj.

„Svi mogu da koriste, čitaju te podatke, tako da neko u Vašingtonu, u Svetskoj banci, ako razmišlja o zajmovima i programima, ako neko u MMF-u želi da sazna nešto o pravosuđu, može da pročita te podatke i da donese određene odluke. Zato je jako bitno imati kvalitetne podatke“, istakao je Stava.

Ministarka pravde Nela Kuburović je istakla da Srbija ima odličnu saradnju sa Evropskom komisijom za efikasnost pravosuđa i da se prema preporukama i smernicama tog tela Saveta Evrope usmerava priliom donošenja važnih pravosudnih zakona.

Izveštaj za 2018. godinu, zasnovan je na redovnom dvogodišnjem procesu prikupljanja podataka o pravosudnim sistemima.

Povezani članci

Spremni za pet, očekujemo otvaranje najmanje tri poglavlja

EWB

Jakovčić: Vlasti u Srbiji učinile niz pozitivnih koraka ka EU

EWB

Evropske integracije podržava 52 odsto građana

EWB