fbpx
European Western Balkans
Politika

Fabrici: Solidarnost i zajedništvo način da se Evropa izbori sa krizom

Centralna proslava Dana Evropa u Botaničkoj bašti "Jevremovac"; Foto: Evropski pokret u Srbiji

BEOGRAD – Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i premijerka Srbije Ana Brnabić ocenili su  da su solidarnost i zajedništvo način da se Evropa izbori s krizom izazvanom pandemijom korona virusa, na obeležavanju Dana Evrope i 70 godina potpisivanja Šumanove deklaracije na proslavi u Botaničkoj bašti, prenosi Beta. 

Fabrici rekao da je EU tokom aktuelne krize najviše na Zapadnom Balkanu i u Srbiji pokazala da ostaje pri svojim principima solidarnosti i saradnje.

“Izdvojili smo 3,3 milijarde evra ekonomske i medicinske pomoći za Zapadni Balkan, otvorili smo pregovore sa još dve zemlje regiona, obavezali se da pokrenemo ekonomski oporavak u narednim mesecima. Srbija je pokazala istu takvu solidarnost prema gradjanima EU”, kazao je Fabrici.

On je naveo da je Evropa danas u teškoj sitiuaciji bez presedana, da je od korona virusa umrlo više od 120.000 ljudi, dok su milioni u riziku od gubitka posla, ali da je “EU reagovala hrabro i darežljivo”.

“Uprkos što je današnja proslava teška, lekcija Šumanove deklaracije mora da nastavi da nas inspiriše i danas kao pre 70 godina, kada nam je potrebna nova obnova, uz solidarnost, jedinstvo, poštovanje ljudskih prava i demokratije i otvorenost ka ostatku sveta”, rekao je Fabrici.

On je dodao da rodjendan EU 9. maj nije “datum vojne bitke, već proslava pobede mira nad ratom, obećanje da će rat biti ne samo nezamisliv, nego i nemoguć”.

“Mnogi su 1950. mislili da to obećanje neće trajati, ali ono što je tada bilo novo su revolucionarni principi solidarnosti i demokratije i model saradnje otvoren za druge. Ti principi su se održali tokom 70 godina i pomogli Evropi da raste”, dodao je Fabrici.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je rekla da odluke koje su pre 70 godina donosili tadašnji lideri Evrope mogu danas da budu smernice za odgovor na aktuelnu krizu zajedništvom i solidarnošću.

“Zato je Srbija donirala dva miliona evra za zajedničku borbu protiv korona virusa. Upravo zbog tog zajedništva Srbija je poslala avione s medicinskom pomoći prijateljima u Italiji, u svakom trenutku krize trudila se da pomogne svima u regionu, ostavljajući sve naše razlike po strani”, kazala je Brnabić.

Ona je navela da je “jednako važna i solidarnost i podrška” Evropske unije pokazana Srbiji i Zapadnom Balkanu u prethodnim nedeljama.

“EU je najznačajniji donator u Srbiji u borbi protiv korona virusa, EU je u prethodnih 20 godina jačala naš zdravstveni sistem sa preko 490 miliona dolara u grantovima i kreditima. Vlada Srbije i njeni gradjani znaju da je EU integralni činilac srpskog uspeha u borbi protiv virusa”, rekla je Brnabić.

Na ceremoniji je izveden i umetnički performans, kojim je završena statua Evropskoj solidarnosti, delo Ivana Kocića, predstavnika angažovane umetnosti.

Čvrsta i snažna osnova skulpture sa zvezdama predstavlja EU, a iz tog oslonca izdižu se ruke koje sežu i pružaju se ka ostalim državama Evrope. Pošto su za solidarnost, zajedništvo i snagu potrebni ljudi, prisutni su prilazili skulpturi i postavljali po jednu simboličnu figuru u njen temelj.

Ceremoniji su, izmedju ostalih, prisustvovali i ministri spoljnih poslova i evropskih integracija Srbije, Ivica Dačić i Jadranka Joksimović i predstavnici diplomatskog kora.

Povezani članci

Fridom haus: Dalji pad Srbije u oblastima slobode medija, civilnog društva i korupcije

EWB

Žiofre: Nema prečica za članstvo u Evropskoj uniji

EWB

Jovana Majstorović izabrana za potpredsednicu podmlatka PES

EWB