fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Fabrici: Sporazum o Fronteksu narednih dana

Sem Fabrici; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici najavio je danas da će narednih dana u Srbiju doći evropski komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopulos i da je planirano da se tada sa Srbijom potpiše statusni sporazum o Fronteksu, o kome se već neko vreme pregovara.

“Da bi se u potpunosti definisao nivo saradnje potreban je statusni sporazum koji će regulisati nivo saradnje između Fronteksa i Srbije. Komesar Avramopulos, koji je zadužen za pitanje migracija, dolazi narednih dana u Srbiju i planiramo da ovaj statusni sporazum, o kome se već neko vreme pregovara, bude tom prilikom i potpisan”, rekao je Fabrici.

On je novinarima, u pauzi okruglog stola u vezi sa radnim tekstom predloga amandmana na Ustav Srbije, objasnio da je ovakav statusni sporazum već potpisan sa drugim zemljama u regionu i da će to biti instrument preko koga će EU, kroz svoje agencije, sarađivati sa Srbijom na pitanjima migracija.

Fabrici je rekao da je Fronteks otvorio svoju reginalnu kancelariju za vezu prošle godine koja “tesno sarađuje sa vlastima u Srbiji”.

Na pitanje šta podrazumeva taj sporazum, Fabrici je rekao da je to sveobuhvatan sporazum i da on, između ostalog, predviđa da zvaničnici Fronteksa rade zajedno sa kolegama iz Srbije na pitanju migracija.

Fabrici je izbegao direktan odgovor na pitanje da li će u Srbiji biti sabirni centri za migrante i da li će Fronteks od njih štiti granice EU u Srbiji.

On je rekao da će “komesar Avramopulos sve detaljnije objasniti”. Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je kako se “nikada nije govorilo o tome da će u Srbiji biti migrantski centri, pa će Fronteks da dođe ovde da čuva granice EU”.

“To se neće desiti. Saradnja sa Fronteksom je upravo suprotno – najbolji stepen i najbolja praksa saradnje sa EU”, rekla je Brnabić.

Ona je zamolila medije da se tračevi ne prenose kao moguća istina na koje bi zvaničnici EU i Srbije trebalo da odgovaraju.

“Ne pričamo ni o kakvim migranstkim centrima u Srbiji”, rekla je ona.

Povezani članci

Gracijano: Vojna saradnja Srbije i EU na visokom nivou

EWB

Mičel: SAD i EU žele reformisan Balkan na putu ka EU

EWB

Komandant KFOR-a u Briselu: Sitaucija na Kosovu i dalje veoma nestabilna

EWB