Politika

Fabrici: Srbija da nastavi da radi jer se pozicija EU nije promenila

Sem Fabrici; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da javni servis ne sme biti ni vladin ni opozicioni, već u interesu naroda, i da se mora poštovati pravo građana na pluralizam informacija.

“Neophodno je obezbediti pluralizam, medijska strategija to mora da uzme u obzir. Dakle, i u RTS opozicija mora dobiti prostor da se čuje, pre svega grđani moraju da imaju pravo na pluralizam informacija”, rekao je Fabrici za list Blic od nedelje.

Na pitanje da li je sada tako, Fabrici je rekao da “misli da bi moglo biti bolje”.

Govoreći o slobodi medija, Fabrici je rekao da EU želi da vidi okruženje u kojem novinari mogu da rade slobodno i bezbedno.

“U sferi slobode medija rekli smo prošle godine u našem Godišnjem izveštaju za Srbiju da ne vidimo napredak. Veoma jasno”, naveo je.

Ocenio je da je Srbija ostvarila dobar napredak u ekonomskim reformama i da je “mnogo manji napredak” ostvaren u reformama koje se odnose na vladavinu prava. Naveo je da sudije moraju biti nezavisne.

Fabrici je rekao da pravo građana da protestuju fundamentalno, da ljudima mora biti dozvoljeno da iskažu nezadovoljstvo, dokle god to čine mirno i u skladu sa zakonom.

Povodom izjave francuske ministarke Natali Loazo da u ovakvoj EU nema mesta za nove članice, Fabrici je “pozvao sve da ostanu mirni”.

“Hajde da ne izvlačimo zaključke iz jedne izjave uzete izvan konteksta. Reforme u EU i proširenje se odvijaju paralelno. Bitno je da Srbija nastavi da radi jer se pozicija EU nije promenila”, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji.

Kada je reč o mogućnosti da pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine bude postignut ove godine, Fabrici je rekao da nema razloga ni za preveliki optimizam, ni za preveliki pesimizam.

“Teško je reći da ili ne definitivno, hajde da budemo oprezno optimistični”, dodao je Fabrici.

Povezani članci

Odbor usvojio Predlog Vlade Srbije za promenu Ustava

Tanjug

Brnabić i Ditman o poglavlju 23 i projektima sa EU

EWB

Flesenkemper: Neophodne su konkretne promene u oblasti pravosuđa

EWB