fbpx
European Western Balkans
Politika

Fabrici: Srbija jedna od najuspešnijih država po uključenosti žena u političkom životu

BEOGRAD- Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da je Srbija prva zemlja van Evropske unije koja je uvela indeks rodne ravnopravnosti, a da su njegovi rezultati, koji su prezentovani prošlog decembra, pokazali da je uključenost žena u političkom životi svrstava u jednu od najuspešnijih zemalja na tom polju.

Na međunarodnoj konferenciji “Za povezanu Evropu: Rodna ravnopravnost i prava žena”, u organizaciji Ambasade Rumunije, predsedavajuće EU, i gradske opštine Savski venac, on je istakao da je Evropska unija pionir u ravnopravnosti polova, ali da treba još mnogo toga da se uradi.

“Evropska komisija ima pet prioritetnih oblasti, a to su kako povećati ulogu žena na tržištu rada i povećati njihovu ekonomsku nezavisnost, smanjiti razlike u zaradama između muškaraca i žena, povećati jednakost rodova u procesu odlučivanja, kao i zaštitu od rodnog nasilja i promocija prava žena na međunarodnom nivou“, istakao je Fabrici.

On je rekao da je EU zajedno sa Srbijom prošle godine pokrenula trogodišnji projekat posvećen jačanju upravnog kapaciteta za rodnu ravnopravnost u javnoj upravu, dok je, kako ističe, druga komponenta projekta borba protiv rodno uslovljene diskriminacije i nasilje nad ženama.

“Na evropskom nivou zaposlenost žena je 60,6 odsto, dok je taj prosek kod muškaraca 71,1 odsto. Žene u proseku zarađuju manje po satu u odnosu na muškarce na istom radnom mestu. One čine samo četvrtinu članstva u upravnim odborima velikih korporacija. Što se tiče politike, to zavisi od zemlje do zemlje. Negde je uključenost žena viša od 40 odsto, dok je u nekim državam ta brojka ispod 20 odsto”, naveo je šef Evropske delegacije u Srbiji.

On je podsetio i da se sutra obeležava 110 godina od dana kada je ustanovljen međunarodni dan žena, 8. mart, da su postignuta brojna dostignuća, ali da istovremeno treba da se razmišlja o pitanjima koja još nisu rešena, poput ekonomske nezavisnosti žena, razlike u zaradama, kao i rodnog nasilja.

“Ovaj događaj je priča o koheziji o pravima žena i ravnopravnosti koji su važan elemenat u izgradnji kohezivnog društva i kohezivni Evrope”, zaključio je Fabrici.

Domaćin ove međunarodne konferencije, ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana-Kristina Popa, istakla je da Rumunija kao zemlja koja predsedava Savetu Evropske unije ne brine samo o politici i spoljnoj politici, već i o vrednostima, a rodna ravnopravnost i prava žena deo su tih vrednosti.

“Hoćemo da podignemo svest o rodnoj ravnopravnosti i upravo zbog toga smo došli na ideju da organizujemo ovaj događaj koji je prvobitno bio zamišljen kao mali događaj”, istakla je Popa.

Ona je zaključila da je cilj konferencije da se povežu Evropska unija i UN u sprovođenju ove kampanje posvećenoj rodnoj ravnopravnosti.

Povezani članci

Ji: Oprez u pogledu ruskih ciljeva

EWB

Zaharijeva: Važno da Srbija ima konkretnu viziju puta ka EU

EWB

Opozicija od Varheljija tražila da investicioni plan bude uslovljen reformama

EWB