fbpx
European Western Balkans
Politika

Fabrici: Srbija kao deo EU

BUJANOVAC – Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici rekao je danas u Bujanovcu da je njegov glavni posao da pomogne Srbiji da se približi Uniji i dodao da godišnje EU u te svrhe izdvaja 200 miliona evra.

“Krajnji cilj jeste da Srbija bude deo evropske zajednice”, rekao je Fabrici i dodao da je na ranije održanom sastanku predsedniku Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđu Zoranu Stankoviću rekao da je sada jako povoljan trenutak između Srbije i EU i da je preduzeto više koraka ka ostvarenju tog cilja.

On je dodao da je za EU jako važna i regionalna stabilnost i saradnja.

“Ekonomski razvoj Srbije je bitno pitanje. Unija investira godišnje sa 200 miliona evra u Srbiju i njen razvoj”, rekao je Fabrici.

“Zadovoljni smo što na jugu Srbije imamo nekoliko jako bitnih projekata u oblasti obrazovanja, zdravstva i infrastrukture”, dodao je Fabrici i napomenuo da je posetio Ekonomski fakultet, koji je dobar primer kako ustanova može da pomogne obrazovanju, integraciji manjina i ekonomskom razvoju.

“Pristupanje EU je budućnost Srbije i mi ćemo duplirati naše napore kako bismo pomogli”, rekao je Fabrici i dodao da sledeće godine počinje novi projekat koje se zove EU PRO.

Fabrici je u Bujanovcu razgovarao sa predsednikom opštine Šaipom Kamberijem, a potom sa šefom Misije OEBS u Srbiji Andreom Oricijem i visokim komesarom OEBS za ljudska prava u Lambertom Zanijerom i Stankovićem.

Fabrici sa gradonačelnikom Vranja

Šef Delegacije Evropske unije (EU) Sem Fabrici prvu posetu jugu Srbije počeo je u Vranju, obilaskom projekata koje finansira EU kako bi se unapredio život stanovništva.

Fabrici je sa gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem obišao radove na završetku hirurškog bloka pri Opštoj bolnici u Vranju za koje je EU izvdojila 2.8 miliona evra, i tom prilikom rekao da je EU ponosna što se njeno ime vezuje za ovaj značajan projekat i da stanovništvo ovog dela zemlje zaslužuje da dobije kvalitetne zdravstvene usluge.

“Poreski obveznici Evropske unije godišnje izdvajaju 200 miliona evra za Srbiju, kako bi pomogli da se dostignu evropski standardi što će doneti koristi svim građanima i građankama Srbije”, rekao je Fabrici.

Gradonačelnik Slobodan Milenković je rekao da je zahvaljujući sredstvima Evropske unije i Vlade Srbije su u junu nastavljeni radovi i da se nada se da će po ugovoru za 12 do 14 meseci, Vranje, ali i ceo Pčinjski okrug dobiti hirurški blok kakav.

On se zahvalio EU na sredstvima koje je opredelila za završetak ovog kapitalnog projekta.

U Vranju su ambasador i gradonačelnik obišli i Slobodnu zonu “Bunuševac” čije infrastrukturno opremanje i izradu tehničke i planske dokumentacije EU podržala sa oko 700.000 evra.

Šef Delegacije EU je rekao da mu je drago da su neke kompanije iz EU već uložile oko 28 miliona evra u Vranju i da Unija ohrabruje i druge da dođu i investiraju u ovu oblast. Fabrici je dodao Srbija u fazi pregovora za pristupanje EU, a velika posvećenost tom cilju vidi se kako na republičkom tako i na lokalnom nivou.

Povezani članci

Majstorović: Srbija da u naredne dve godine ubrza reforme

EWB

Srbija slabije ocenjena nego 2016. godine

EWB

Kocijančič: Protesti osnovna vrednost demokratije, ali moraju ostati u skladu sa zakonom

EWB