fbpx
European Western Balkans
Politika

Fabrici: Srbija sve bliža Evropskoj uniji

ALEKSINAC – Srbija se sve više približava danu kada će postati deo porodice Evropske unije, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Fabrici je prilikom posete Aleksincu, što je bila prva poseta nekog ambasadora EU toj opštini, pozvao loklanu vlast da pripreme nove projekte za finansiranje, s obzirom da u martu startuje veliki projekat EU Pro.

Rekao je novinarima da se trudi što više da upozna Srbiju i podsetio da je Aleksanac zajedno sa EU do sada realizovao 22 projekta.

“Srbija se sve približava danu kada će postati deo porodice Evropske unije. Nama je drago da možemo da pomognemo običnim građanima u Srbiji, njihovom svaodnevnom životu”.

Fabrici je posetio stomatološku ordinaciju i polikliniku u Aleksincu koje su opremljene sredstvima EU.

“Upravo sam imao priliku da se upoznam sa geografskim informacioni sistremom višestruke namene, pre svega, za korišćenje dron tehgnologije, koja može da se upotrebi i za civilnu zaštitu”, rekao je on.

Predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković je kazao da ta opština ima izuzetnu saradnju sa EU i programom Evropski progres, kao i da su realizovali do sada 22 projekta ukupne vrednosti 427.000 evra.

Biljana Ðokić iz poliklinike NATUS u Aleksincu je zahvalila EU na donacijama vrednim 10.000 evra, zbog čega su mogli da nabave najsavremeniji radiotalasni nož koji se koristi za grlić materice, zatim fetalni monitor za praćenje trudnoće i holter EKG za srce.

Maja Ostojić iz stomatološke klinike u Aleksincu je, takođe, zahvalila EU na sredstvima između 8.000 i 9.000 evra, kojima je zajedno sa suprogom otvorila otvorila i opremila ordinaciju.

Tim novcem je nabavljena stomatološka stolica, sterilizator i druga oprema.

“Uspeli smo da kupimo još jednu stolicu, a mogu i da finansiram svoju specijalizaicju”, navela je ona.

Fabrici je stakao da je Niš na dobrom putu i da uz pomoć Evropske unije realizuje veliki broj projekata.

Kako je precizirao, reč je o projektima poput izgradnje auto-puta od Niša do granice sa Bugarskom, rekonstrukcije železničke deonice Niš-Dimitrovgrad, kao i izgradnje postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

“Drago mi je da vidim da je Niš veoma uključen i u ekološke projekte kakav je projekat izgradnje postrojenja za preciščavanje otpadnih voda”, rekao je on novinarima nakon sastanka.

Naveo je da saradnja postoji ne samo u oblasti infrastukture i životne sredine, već i u oblasti obrazovanja i kulturnog nasleđa.

Šef delegacije EU se osvrnuo i na slobodu izražavanja i medija, te naveo da je to jedan od ključnih elemenata EU.

Najavio je da će EU u narednom izveštaju, u aprilu, dati čitav niz preporuka kako medijska situacija u Srbiji može da se unapredi.

“Sloboda medija i izražavanja su jedan od ključnih elemenata Evropske unije. Reč je o demokratiji i pravu građana da budu obavešteni. To je standard koji Srbija mora da poštuje”, kazao je Fabrici.

Evropski diplomata je naveo i da je Niš, grad partner EU u oblasti obrazovanja.

“U saradnji sa Evropskom investicionom bankom biće izgrađena nova lamela na Elektronskom fakultetu i Naučno-tehnološki park”, najavio je Fabrici.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što je Fabrici posetio Niš navodeći da je tokom sastanka bilo reči o raznim projektima.

“Danas smo imali priliku da Fabricija upoznamo sa potencijalima našega grada, sa razvojnim projektima i svim onim što se trenutno dešava u našem gradu i što će se dešavati u narednim godinama”, rekao je Bulatović.

On je istakao da je EU obezbedila i 1.237.000 evra za stambeno zbrinjavanje 50 najugroženijih romskih porodica.

Fabrici je, govoreći, o izgradnji lamele rekao da danas nije video budućnost, već sadašnjost i mlade ljude koji mogu da se bave sitraživačkim radom.

Ponovio je da EU finansira brojne infrastrukturne projekte u Nišu kao što su postrojenje za preradu otpadnih voda, rekonstrukciju železnice…

“Sve su to važni projekti, ali je isto tako važno da se u te projekte uključe i studenti, mladi ljudi. Imamo brojne instrumente kojima možemo da podstaknemo nauku i inovacije” rekao je Fabrici u Nišu.

Bulatović se nadovezao i dodao da je najveći potencijal našeg društava obrazovanje, nauka, istraživački rad.

“Ovo je značajan projekat za oblast obrazovanja, za ljude, za sve one mlade talentovane obrazovane ljude iz ove oblasti koji su nam decenijama unazad odlazili van naše zemlje, van našeg grada. Na ovaj način pokazujemo brigu o ljudima i želju da stvorimo uslove da ovde mogu da žive, rade, stavraju porodicu i zapošljavaju se” rekao je Bulatović.

Fabrici je u Nišu učestvovao na debati “Pitaj me bilo šta o EU” u okviru projekta “Evropa za mene”.

Povezani članci

Fon Kramon: Kada Srbija poboljša stanje demokratije tražićemo otvaranje novih poglavlja

EWB

RTS: Bez saglasnosti unutar EU za otvaranje novih poglavlja sa Srbijom u junu

EWB

Međak: Važno je da se nova poglavlja stalno otvaraju

EWB