fbpx
European Western Balkans
Politika

Fabrici: Srbija uključena u mehanizam civilne zaštite, dostupne stručna i ekonomska pomoć

Sem Fabrici; Foto: Tanjug / Rade Prelić

BEOGRAD – Evropska unija je već aktivirala razne postojeće mehanizme da pomogne zemljama na Zapadnom Balkanu, a posebno Srbiji, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici u intervjuu za RTS.

“Prvo smo za Srbiju aktivirali sistem civilne zaštite koji omogućava Srbiji da od drugih članica zatraži pomoć. Taj sistem je radio i u ranijim kriznim situacijama kao što su bile poplave. U oblasti zdravstva, Centar za kontrolu bolesti u Briselu ponudio je Srbiji svu svoju ekspertizu u borbi protiv ovog virusa. Ono što je rečeno prethodnih dana, da Srbiji nije omogućeno da kupuje opremu u Uniji nije tačno”, rekao je Fabrici.

Šef Delegacije EU je pojasnio da EU nije zabranila izvoz medicinske opreme, već da je reč o državnoj kontroli izvoza, i da Brisel već traži načine da Srbiji pomogne kao što je to činio i u svim ranijim kriznim situacijama.

Štaviše, naglasio je Fabrici, Srbija je koronavirus dočekala spremnija nego mnoge zemlje baš zahvajući pomoći Unije. Donacijama je obnovljeno 20 kliničkih centara, Institut za virusologiju Torlak, kupljena je oprema Infektivnoj klinici, a u 122 vozila Hitne pomoći od 250 koliko ih je donirala Unija, postoje danas tako dragoceni respiratori.

“Evropska unija koordinira sve mere kojima se smanjuje rizik od koronavirusa i štite životi ljudi i država, ekonomija. Evropski savet je juče na video konferenciji odlučio o merama za suzbijanje epidemije, o mobilisanju svih snaga za proizvodnju i nabavku važnih stvari kao što su maske, respiratori i medicinska oprema, kako bi sve to stiglo gde je najpotrebnije”, izjavio je Fabrici.

Dodao je da će EU Srbiju pomoći i ekonomski.

“U stalnom smo kontaktu sa Vladom Srbije da vidimo kako možemo brzo, efikasno i na najbolji način da usmerimo 200 miliona evra iz pretpristupnih fondova u mere za podršku srpskoj privredi. Čim dobijemo neki pregled od srpskih vlasti, delovaćemo. Trenutno se čini da će najveća pomoć biti potrebna malim i srednjim preduzećima, koja sada imaju problema da rade i mi ćemo se svakako tu angažovati, ali smo otvoreni za sve predloge srpske vlade kako možemo da pomognemo”, zaključio je Fabrici.

Povezani članci

Evropski socijalisti, liberali i zeleni podržali zahtev opozicije za ekspertskim izveštajima o vladavini prava i slobodi medija u Srbiji

EWB

Tepić: Želim da čujem zahteve studenata

Emina Muminović

Mekalister: Merkel jasna o ključnoj ulozi Srbije u regionu

EWB