fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Fabrici: Srpska stolica je za stolom u Briselu

BEOGRAD – Najbolja “stolica” za Srbiju je ona za stolom u Briselu gde će sedeti sa ostalim evropskim liderima i zajedno raditi na promociji evropskih vrednosti i interesa, rekao je Sem Fabrici, ambasador EU u Srbiji u razgovoru za Blic.

Fabrici smatra da je jasna posvećenost srpskog rukovodstva evropskoj intergaciji.

“Mislim da idemo u pravom smeru i u Briselu takođe vidim odlučnost da se na Srbiju gleda kao na buduću članicu”.

On je rekoa da je predsednik Junker u septembru održao važan govor, a strategija EU za Zapadni Balkan očekuje se u februaru naredne godine.

Fabrici smatra da Srbija kao zemlja kandidat mora da svoju spoljnu poltiku uskladi sa EU.

“To je obaveza i očekuje se da se do momenta priključenja ta politika u potpunosti uskladi”. Kao dobar korak u tom pravcu Fabrici vidi pridruživanje Srbije Helbroku, borbenoj grupi koju predvodi Grčka.

Prema negovim rečima članice EU i one koje to da postanu moraju da postupaju u okviru zajedničke spoljne i beznednosne poltike.

“Možete da razvijate odnose sa nečlanicama EU, Rusijom ili bilo kojom drugom zemljom sveta, ukoliko poštujete taj zajednički okvir.

Upitan za stav o eventualnom diplomatskom imunitetu za rusko osoblje humanitarnoh centra u Nišu Fabrici je rekao da EU to drugačije gleda.

Podsećajući da je Srbija deo EU mehanizma civlne zaštite on je izjavio “za nas je bitno da centar u Nišu bude komapitiblan odnosima EU i Srbije, odbnosno sa mehanizmom civilne zaštite”.

Fabrici je naglasio da su srpske vlasti nekoliko puta jasno rekle da centar u Nišu neće imati vojnu ulogu niti će biti mehanizam za nekakavu regionalnu koordinaciju.

Upitan da oceni vladavinu prava i slobodu medija u Srbiji Fabrici je rekao da je to uz normalizaciju odnosa sa Prištinom najvažnije pogavlje u kojima treba da se napravi najveći napredak.

“Srbija je kroz brojne inicijative usvojila akcioni plan po kome sudstvo treba da učinimo nezavisnim i efikasnim. Za to je potrebna i reforma ustava”.

Kad je reč o sobodi medija za EU je ta oblast fundamentalna. “Pohvalno je što su predstavnici medija započeli dijalog sa premijerkom”, rekao je Fabrici.

On je izjavio da je nedavno u Beogradu boravio nezavisni stručnjak za medije koji uradio analizu medijske scene i treba da sačini izveštaj.

Na osnovu toga će se utvrditi šta bi EU i Srbija trebalo da urade da bi se napredovalo u toj oblasti, izjavio je za Blic Sem Fabrici, šef misije EU u Srbiji.

Povezani članci

Rezolucije o Srbiji i Kosovu skinute sa dnevnog reda EP?

EWB

Brnabić: EU je mesto gde želimo da budemo

EWB

Han: Zeleno svetlo za početak pregovora sa Makedonijom

EWB