fbpx
European Western Balkans
Politika

Fabrici: Tempo pristupanja Srbije zavisi od reformi

BEOGRAD – Tempo pristupnih pregovora daju reforme i njihova primena, kaže ambasador Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici, gostujući u emisiji Oko, piše Danas.

“Želimo da idemo brže, spremni smo, ali to zavisi od reformi koje Srbija sprovodi”, objašnjava Fabrici, dodajući da je njegova uloga da podrži taj proces.

Ambasador ističe da su u procesu pristupanja sva pregovaračka poglavlja važna, ali su neka u slučaju Srbije, važnija od drugih.

„Najvažnijim se smatraju poglavlja 23 i 24 o vladavini prava i poglavlje 35 o normalizaciji odnosa sa Prištinom“, kaže  Fabrici i dodaje da su svi svesni težine tih poglavlja, ali i da je dobar znak sastanak predsednika Vučića sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, jer to znači da dijalog postoji.

Na pitanje kako vidi podršku javnosti evropskim integracijama, ambasador poručuje građanima da je dobro biti deo porodice EU jer članstvo donosi mnoge prednosti.

“Pogledajte i koristi koje već imate. Brojke kažu da, sem dve milijarde evra koje smo dali za 10 godina, kompanije iz EU u Srbiji već zapošljavaju 200 hiljada ljudi, dve trećine stranih investicija u Srbiju dolazi iz EU. Srbija je samo u proteklih šest godina utrostručila izvoz u EU”, ističe Fabrici.

Što se tiče njegove uloge u Srbiji, Fabrici objašnjava da je on tu da podrži izbor Srbije u pogledu evropskih integracija.

„Drago mi je što sam ovde i što imam novu odgovornost“, kaže Fabrici i dodaje da će se, što se tiče komunikacije preko društvenih mreža, truditi da bude vidljiviji ali i prisutniji u medijima jer je njegov posao da se bavi temama od značaja važnim za pristupanje EU, prenosi Danas.

„Mnogo toga se dešava u Srbiji, koja je veoma važna zemlja i pomno se prati u Briselu. Za nas je deo pridruživanja i da imate dobre i stabilne odnose sa susedima“, ističe Fabrici uz ocenu da je veoma dobar primer za to bio nedavni regionalni samit u Trstu, te da se sada očekuju rezultati samita, koji će doprineti većoj saradnji u regionu.

Povezani članci

Antonijević: Srbija ne poštuje rokove za izmenu ustava

EWB

Bilčik: Izveštaj Evropskog parlamenta dobra mapa puta za Srbiju

EWB

Dačić: Španija najčvršće podržava Srbiju u EU

EWB