fbpx
European Western Balkans
Politika

Fabrici uručio ministarki Joksimović Izveštaj Evropske komisije

Sem Fabrici i Jadranka Joksimović; Foto: Ministarstvo za evropske integracije

BEOGRAD – Šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Sem Fabrici predstavio je je juče ministarki za evropske integracije Jadranki Joksimović godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije za ovu godinu, kao i Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan, koje je Evropska komisija usvojila, prenosi FoNet.

Kako se navodi u saopštenju, tema je bila ovogodišnje predstavljanje investicionog plana, “koji je pripremljen s namerom da osigura održiv i stabilan razvoj regiona, u okolnostima unapređene metodologije proširenja i krize koja je nastala kao posledica aktuelne pandemije koronavirusa, kako bi se podržao njegov ekonomski i društveni razvoj”.

Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan utvrđuje značajan investicioni paket koji obezbeđuje čak devet milijardi evra bespovratnih sredstava za region. Podržaće održivu povezanost, ljudski kapital, konkurentnost i inkluzivni rast kao i dvojnu zelenu i digitalnu tranziciju, stoji u saopštenju.

Joksimović je naglasila da postoji potrebna politička volja Vlade da najvažnija i krovna politička pitanja iz procesa pristupanja EU budu definisana “u kontekstu najšireg društvenog konsenzusa i da će nova Vlada imati programski kurs kojim će se nastaviti ubrzani proces reformi, koje su neophodne u procesu napredovanja ka članstvu u Uniji”.

Povezani članci

Fon Kramon Taubadel: Srbija bi trebalo da stremi ka klimatskoj neutralnosti do 2050.

EWB

Izvesno odlaganje parlamentarnih izbora

EWB

Dačić: Srbija čvrsto za dijalog, Tanin: Dijalog nastaviti što pre

EWB