fbpx
European Western Balkans
Politika

Fabrici: Važno je stvaranje pravog okruženja za slobodu izražavanja

Sem Fabrici, Jadranka Joksimović, Branislav Nedimović; Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

BEOGRAD – Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izrazio je zabrinutost Unije povodom nedavnog dvostrukog napada na novinara Milana Jovanovića.

“Očekujemo da vlasti brzo sprovedu istragu i dovedu krivce pravdi”, rekao je Fabrici, dodajući da EU pažljivo prati taj slučaj.

Podsetio je da se Evropska komisija u svojim izveštajima bavi i stanjem u ovoj oblasti, kao i da će izveštaj za 2018. godinu biti objavljen na proleće.

Fabrici se osvrnuo i na rad na novoj Medijskoj strategiji i podsetio da je EU, kao i OEBS, uključen u ovaj proces, te da je bitno da sve dogovorene mere budu blagovremeno primenjene, kako bi se stvorilo pravo okruženje za slobodu izražavanja.

Inače, medijska koalicija, koju čine NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i Asocijacija onlajn medija, odlučila je prekjuče da suspenduje dijalog sa predstavnicima Koordinacionog tela Vlade Srbije za saradnju sa medijima zato što, kako su naveli, nijedan od konkretnih i oročenih zahteva novinarskih i medijskih udruženja nije ispunjen, a istovremeno se situacija na medijskoj sceni iz dana u dan pogoršava.

Povezani članci

Đilas za Euractiv: Vučić je uništio demokratiju u Srbiji

EWB

Majstorović: Poverenje Brisela u Beograd je narušeno

EWB

Kukan: Poglavlja 23 i 24 ključna za dalje pregovore

EWB