fbpx
European Western Balkans
Politika

Fabrici i Vučić o dijalogu Beograda i Prištine: Potreba za trajnim dogovorom

Sem Fabrici i Aleksandar Vučić; Foto: Tanjug/Zoran Žestić

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom Delegacije EU, ambasadorom Semom Fabricijem kojem je preneo očekivanje da će EU uložiti dodatne napore kako bi Prištinu navela da povuče jednostrane poteze kojim dovodi u opasnost mir i stabilnost u regionu.

„Postoji potreba za trajnim dogovorom. Mi smo spremni da sa Prištinom nastavimo razgovore kada budu ukinute takse,” istakao je predsednik Vučić.

On je dodao da je Beograd spreman za pronalaženje kompromisnog rešenja, naglasivši da nema alternative dijalogu Beograda i Prištine.

Vučić je zahvalio na podršci koju EU pruža Srbiji, istakavši da je Unija najznačajniji spoljnotrgovinski partner sa kojom Srbija ostvaruje oko 67 odsto robne razmene.

„Delegacija Evropske unije će nastaviti da podržava proces evropskih integracija“, rekao je ambasador Fabrici i istakao da će EU nastaviti da posreduje u dijalogu u cilju postizanja sveobuhvatnog sporazuma između Beograda i Prištine.

Predsednik Vučić i ambasador Fabrici su razmotrili proces usklađivanja zakonodavstva Srbije sa zakonodavstvom Evropske unije, i saglasili se da je potreban energičniji rad u oblasti vladavine prava.

Dvojica sagovornika razgovarali su i o reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i slobodi medija.

Povezani članci

Politiko: Antonio Košta, Robera Mecola i Kaja Kalas u igri za prestižne funkcije u Briselu

EWB

Makron objavio Strategiju za Zapadni Balkan

EWB

Nemački liberali zabrinuti zbog Huawei kamera u Beogradu

EWB