fbpx
European Western Balkans
Politika

Fabrici i Vučić o pomoći EU i nastavku evropskog puta Srbije

Sem Fabrici i Aleksandar Vučić; Foto: Twitter/EUICBG

BEOGRAD – Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je danas da je važna “jasna poruka predsednika Srbije o putu zemlje ka EU”, nakon sastanka koji je predsednik Vučić održao sa ambasadorima zemalja članica EU.

Na konferenciji za štampu nakon sastanka, Fabrici i Vučić govorili su najviše o pomoći EU i nastavku evropskog puta Srbije, dok su kontroverze koje su zabrinutosti koje su izrazili poslanici Evropskog parlamenta i Evropska komisija poslednjih nedelja povodom određenih mera tokom vanrednog stanja, nesastajanja parlamenta i različitog prijema kineske i evropske pomoći ostale u drugom planu.

“Od fundamentalnog značaja je da se ekonomija održi, put Srbije ka EU zemlju čini snažnijom i bezbednijom”, rekao je Fabrici i ocenio da reforme koje su sprovedene daju rezultat, prenosi Beta.

Fabrici je takođe pozdravio najavu da će parlament zasediti uskoro, istakavši da je važno održati demokratsku debatu. Međutim, nije se osvrnuo na činjenicu da je bilo potrebno preko 40 dana da se sazove sednica Narodne skupštine nakon proglašenja vanrednog stanja.

Rekao je da se Srbija “dokazala da je zdravstveni sistem izdžrao teret i prošao test”, dodavši da su investicije uz pomoć EU pomogle u odgovoru na pandemiju.

“Pomogli smo Srbiji koliko smo mogli, dostavili smo maske, respiratore, testove, uređaje za kiseonik… Spremni smo da nastavimo da radimo sa srpskim nadležnim ogranima”, rekao je Fabrici.

Fabrici je rekao da su posebno razgovarali o ekonomiji, naglasivši da niko ne zna koliko će ova kriza trajati, ali da je važno da snažan zajednički odgovor postoji.

Vučuć je poručio da će Srbija svoj evropski put nastaviti na transparentan način i prihvatiti sve dobre reči ali i kritike koje dolaze iz EU i sebi dati za pravo da misli svojom glavom.

Kako prenosi RTS, on je naglasio je da je EU za Srbiju važan ekonomski partner i zahvalio na pomoći koju je uputila Srbiji u borbi protiv koronavirusa. Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je solidarnost u DNK Evropske unije, a da je Srbija na evropskom putu koji zemlju čini snažnijom i bezbednijom.

“Srbija je izuzetno zahvalna EU na finansijskoj pomoći i svakoj vrsti solidarnosti koju je EU pokazala u prethodnom periodu, ne samo od kada se zajednički borimo protiv COVID-19 već i u periodu kada smo se borili od posledica poplava 2014. godine, ali i kroz svaku vrstu finansijske pomoći kroz IPA fondove i fond solidarnosti”, rekao je Vučić.

Naglasio je da su govorili i o politici proširenja, kao i da je nedovosmislen stav Srbije da se nalazi na evropskom putu i da želimo da svoju zemlju uređujemo u skladu sa evropskim pravilima.

Reagujući na konstataciju da je na početku te krize rekao da je solidarnost EU “bajka na papiru”, Vučić je rekao da je “svako slovo” koje je izgovorio na tu temu bilo istinito.

“To su bie pristojne reči, to su govorili i predsednici i premijeri pojedinih država EU, što je potvrdila i sama predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen rekavši da je solidarnost prema Italiji izostala na početku krize”, kazao je predsednik Srbije.

Povezani članci

Zapadni Balkan mora da se aktivno angažuje na rešavanju spornih pitanja

Emina Muminović

Brnabić: Radna grupa za dijalog u petak ili naredne sedmice

EWB

Cipras: EU ne treba da odlaže pregovare sa Severnom Makedonijom

EWB