fbpx
European Western Balkans
Politika

Fajon i Bilčik: Dramatična promena političkog pejzaža u sastavu novog parlamenta – izazov za novu Vladu

Evropski posrednici Bilčik, Fajon i Flekenštajn sa Majom Gojković nakon sastanka u decembru 2019; Foto: Delegacija EU u Srbiji

BEOGRAD – „Nepostojanje proevropskih parlamentarnih stranaka u opozicionom bloku ne sme da potkopa proevropsku odlučnost Srbije i njene težnje ka pridruživanju Evropskoj uniji“, izjavili su evropski poslanici Vladimir Bilčik i Tanja Fajon nakon izbora u Srbiji u nedelju.

Ubedljivu pobedu na izborima odnela je Srpska napredna stranka, deo opozicije bojkotovao je izlazak na birališta, dok su u parlament prošle još samo dve većinske liste, SPS i SPAS Aleksandra Šapića.

„Iako je uložen značajan napor da se poboljšaju izborni uslovi kroz unutarstranački dijalog uz posredovanje Evropskog parlamenta, žalimo što su neke opozicione stranke zadržale svoj stav u bojkotu parlamentarnih izbora. Najniža izlaznost od 2000. godine i dramatična promena političkog pejzaža u sastavu novog parlamenta, gde će dvotrećinsku većinu imati samo jedna lista, predstavljaće važan izazov za buduću Vladu Srbije. Radujemo se konačnom izveštaju i preporukama, uključujući potrebu za rešavanjem dugogodišnjih izbornih nedostataka”, izjavili su Bilčik, izvestilac EP za Srbiju i Fajon, predsedavajuća Delegacije EP za Srbiju.

Prema izjavi, Skupština ima ključnu ulogu u ostvarivanju doslednih i većinskih težnji građana Srbije za budućnošću u Evropskoj uniji.

Ovo je još važnije u kontekstu revidirane metodologije proširenja, koja naglasak stavlja na jačanje političkog angažmana i dijaloga, zajedno sa temeljnim reformama (vladavina prava, demokratske institucije, ekonomija).

„Proces proširenja koji će biti više politički takođe zahteva pojačanu ulogu parlamenata i svih političkih snaga koje igraju ključnu ulogu u sprovođenju reformi i u izgradnji aktivnog društvenog konsenzusa o evropskoj budućnosti zemalja regiona“, naveli su poslanici.

Evropski parlament, uključujući i kroz drugu fazu međupartijskog dijaloga, ostaće posvećen radu sa Skupštinom Srbije i svim političkim snagama na podršci ključnim reformama u oblastima demokratije, vladavine prava i odgovornosti izvršne vlasti, izjavili su poslanici.

Povezani članci

Evropska narodna partija i Fides glasali za brisanje afera iz izveštaja o Srbiji, ostali mahom za ostanak

EWB

Han: Strategija EU za Zapadni Balkan u februaru

EWB

Šabić i Fabrici o evrointegracijama Srbije i Akcionom planu za Poglavlje 23

EWB