fbpx
European Western Balkans
Politika

Fajon i Bilčik: Evropski parlament će nastaviti posredovanje u međupartijskom dijalogu

Vladimir Bilčik i Tanja Fajon; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BRISEL – Evropski parlament će nastaviti da posreduje u međustranačkom dijalogu sa Skupštinom Srbije i svim relevantnim proevropskim snagama, navodi se u zajedničkoj izjavi evropskih poslanika Tanje Fajon i Vladimira Bilčika, posrednika u međupartijskom dijalogu tokom prezentacije paketa proširenja za 2020. godinu.

Komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji danas je predstavio članovima spoljnopolitčkog komiteta Evropskog parlameta (AFET) paket proširenja i Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, koji daje pregled napretka u sprovođenju politike proširenja EU i preporuke o sledećim koracima za svaku od zemalja.

“Ovogodišnji izveštaj o napretku za Srbiju je posebno važan, jer naglašava potrebu za poboljšanjem političkog angažovanja i demokratskog dijaloga kao osnovnih ciljeva za postizanje reformi vezanih za EU i napredak na putu evropskih integracija zemlje”, piše u saopštenju.

“Smatramo da postoji potreba da se smanji jaz između napretka u ekonomskim reformama i slabog učinka kada su u pitanju ključne reforme u vezi sa demokratijom i vladavinom prava, sa posebnim fokusom na izborni okvir i funkcionisanje parlamenta. Suočavanje sa ovim nedostacima je od suštinske važnosti za evropsku perspektivu Srbije i oni se mogu rešiti samo širokim međustranačkim dijalogom i angažovanjem svih proevropskih političkih snaga“, naglasili su evropski poslanici Tanja Fajon i Vladimir Bilčik.

Dodaje se da Evropski parlament ostaje posvećen saradnji sa Skupštinom Srbije i svim relevantnim proevropskim političkim snagama u okviru dobro uspostavljenog međupartijskog dijaloga.

“Spremni smo da nastavimo da posredujemo u dijalogu kako bismo stvorili prostor za široko međustranačko angažovanje na unapređenju demokratskih institucija, sprovođenju reformi i izgradnji aktivnog društvenog konsenzusa o evropskoj budućnosti Srbije”, zaključuje se u saopštenju.

Povezani članci

Posrednici iz EP održali tri sastanka sa Dačićem, neslaganja oko dokumenta o izbornim uslovima

EWB

Božović i Bernardić: Integracija svih država regiona u EU garancija boljeg života

EWB

Junker: Nisam tražio od Srba da biraju između Rusije i EU

EWB