fbpx
European Western Balkans
Politika

Fajon i Bilčik: Potrebno uraditi više za slobodu i profesionalizam medija

Bilčik i Fajon na sastanku sa Vučićem; Foto: Twitter / VladoBilcik

BEOGRAD – Nakon što su se danas sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, evropski poslanici Tanja Fajon i Vladimir Bilčik izjavili su da, iako je primenjena većina mera iz dijaloga, potrebno je još raditi na poboljšanju izbornih uslova, pogotovo što se tiče slobode medija.

„I dalje čujemo zabrinutost svih političkih aktera, stručnjaka i civilnog društva zbog nedostatka slobode medija. Mnogi govore o nepoštenoj pokrivenosti, pristrasnom uređivanju, verbalnom maltretiranju, zastrašivanju i čak govoru mržnje. Svi građani Srbije moraju da budu sigurni u izborni okvir, sve veće promene treba da se zasnivaju na najširem društvenom konsenzusu, i da se ne sprovode uoči izbora, uključujući predloženu promenu izbornih pragova”, izjavila je Fajon.

Ona je dodala da su ona i njene kolege pozvali opoziciju da pažljivo razmotri njihovu odluku o bojkotu izbora.

“Žalimo što deo opozicije nije učestvovao u unutarstranačkom dijalogu, jer se moglo postići više. Jedini način da se garantuje politička zastupljenost njihovim biračima je uključivanjem u politički i izborni proces”, zaključila je Fajon, predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju.

Izvestilac Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik izjavio je da je usvojena većina preporuka međudržavnog dijaloga.

“Međutim, potpunu primenu ovih mera biće potrebno pažljivo pratiti tokom izborne kampanje. Ključno je da tela odgovorna za upravljanje i regulisanje izbora rade proaktivno i u potpunoj transparentnosti. Iako ističe vreme pre početka izborne kampanje, još se može učiniti na poboljšanju uslova za održavanje izbora, posebno u oblasti slobode i profesionalizma medija”, rekao je Bilčik.

Fajon i Bilčik su se tokom jučerašnjeg i današnjeg dana sastali sa predstavnicima vlasti i opozicije kako bi ocenili unapređenost izbornih uslova nakon tromesečnog dijaloga.

Tokom sastanka sa evropskim poslanicima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da je predlog smanjenja cenzusa sa 5 na 3 odsto rešenje koje će značajno unaprediti reprezentativnost parlamenta i dati dodatni impuls pluralizmu, stoji u saopštenju predsedništva.

Predsednik Vučić je članove Evropskog parlamenta obavestio i o usvajanju predloga opozicione poslanice Gordane Čomić o većem učešću žena na izbornim listama, čime će one činiti najmanje 40 odsto kandidata na listama za republičke i lokalne izbore.

Izvestilac Bilčik je istakao da je njegov posao, kao izvestioca Evropskog parlamenta, da dobije konsenzus zemalja EU za proširenje. On je naglasio da će se posle izbora zalagati za promene u Srbiji u oblasti vladavine prava i jačanja poverenja u institucije, što je veoma važan deo procesa pristupanja Srbije EU. Predsedavajuća Delegaciji Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom Tanja Fajon je naglasila da je važno da vrata dijaloga sa celom opozicijom ostanu otvorena, sopštilo je Predsedništvo Srbije.

Povezani članci

Fajon sa Stefanovićem: Izbori u Srbiji da ne ugroze zdravlje, smanjiti tenzije

EWB

Najnoviji izveštaj GREKO: Srbija ispunila samo jednu od 24 preporuke za borbu protiv korupcije

Marija Stojanović

[BSF] Šta ako Zapadni Balkan nikad ne postane deo EU?

EWB