fbpx
European Western Balkans
Politika

Fajon i Bilčik pozivaju na kredibilne, transparentne i mirne izbore

Vladimir Bilčik i Tanja Fajon; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BRISEL – Evropski poslanici Tanja Fajon (S&D) i Vladimir Bilčik (EPP), posrednici u međustanačkom dijalogu o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji, izdali su zajedničko saopštenje u kojem su podsetili da su održali poslednji krug inkluzivnih konsultacija sa svim ključnim igračima uoči izbora zakazanih za 21. jun 2020. i istakli svoj poziv na kredibilne, transparentne i mirne izbore.

„U nedelju, 21. juna 2020, Srbija će biti jedna od prvih zemalja u Evropi koja održava parlamentarne i opštinske izbore pod ograničenim uslovima zbog COVID-19. Pored obezbeđenja kredibilnih, transparentnih i mirnih izbora, takođe pozivamo sve učesnike da poštuju zdravstvene i sigurnosne mere koje se preduzimaju za dan izbora”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da integritet izbornog procesa zavisi od punog poštovanja osnovnih demokratskih principa gde su građani slobodni da izraze volju kroz glasačku kutiju u mirnom okruženju bez ikakvog pritiska ili zastrašivanja.

„Nadamo se da će rezultati tačno odražavati demokratsko takmičenje u kome svi učesnici mogu da uživaju jednake uslove za igru. S tim u vezi, pozivamo nadležne institucije i medije da pruže objektivnu, transparentnu i nepristrasnu uslugu u skladu sa zakonima i propisima“, napisali su Fajon i Bilčik.

Oni su dodali da takođe pozivaju sva tela odgovorna za izbore da budu proaktivna i osiguraju potpunu implementaciju obaveza preuzetih tokom međustranačkog dijaloga, uz posredovanje Evropskog parlamenta, sa Skupštinom Srbije o izbornim uslovima.

„Međutim, žalimo zbog toga što uprkos našim naporima, uslovi nisu bili dovoljni za jedan deo opozicije koji je odlučio da bojkotuje izbore. Pokušaj pronalaženja zajedničke tačke između svih strana ostaje naš napor“, naveli su Fajon i Bilčik.

Takođe, ističe se da iako je COVID-19 sprečio Evropski parlament da pošalje posmatrače na izborima, „mi i dalje pomno pratimo dešavanja”.

Fajon i Bilčik istakli su da pozdravljaju slanje Specijalne misije ODIHR za ocenu izbora u ovim teškim okolnostima, koji pored posmatranja imaju izuzetno važnu ulogu u praćenju i izveštavanju pre, tokom i nakon dana izbora.

„Evropska unija je partner broj jedan Srbiji i većina građana Srbije zalaže se za evropsku integraciju svoje zemlje. Stoga, nadamo se da su građani imali priliku da čuju sve političke stranke, uključujući i one koje su nedavno predložile proevropske političke programe i programe koji će zemlju približiti članstvu u EU. Nadamo se takođe da će ovi proevropski politički programi naći svoje mesto u novom parlamentu i imati uticaj na ubrzanje neophodnih tekućih reformi u Srbiji“, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je Evropski parlament spreman da sarađuje sa svim političkim strankama koje su posvećene obezbeđivanju demokratske i proevropske budućnosti.

„S tim ciljem, i dalje smo posvećeni radu sa novim sastavom Skupštine Srbije i drugoj fazi međustranačkog dijaloga uz posredstvo Evropskog parlamenta“, zaključuju Fajon i Bilčik.

Povezani članci

[BSF] Tomić: Dijalog je trebalo da započnu obični ljudi

EWB

Vučić i Joksimović čestitali Dan Evrope

EWB

Vuksanović: Vakcine kao sredstvo promocije partnerstva sa Kinom i Rusijom

EWB