fbpx
European Western Balkans
Politika

Fajon i Bilčik pozvali na smirivanje tenzija u Srbiji

Vladimir Bilčik i Tanja Fajon; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BRISEL – Povodom skorijih incidenata, uključujući današnje nasilne događaje ispred Narodne skupštine i najave da će se izbori održati 21. juna, evropski poslanici Tanja Fajon i Vladimir Bilčik pozvali su na smirivanje tenzija i upozorili da u demokratskom društvu nema mesta nasilju, stoji u saopštenju Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta. Oni su takođe izrazili zabrinutost zbog stanja u medijima, ali i pozvali sve političke aktere i građane da se uključe u izborni proces.

“Dok zemlja izlazi iz vanrednih mera zatvaranja zbog COVID-19, važnije je nego ikada da sve političke snage i građani imaju poverenja u integritet izbornog procesa. Niko ne bi trebalo da bude izložen nepotrebnim rizicima prilikom vođenja političke kampanje i glasanja”, stoji u saopštenju.

Poslanici su naglasili da je uloga medija sada bitnija nego ikada, i da je za uspešan izborni proces neophodna brza promena u tretiranju uloge i regulisanja javnih servisa.

“Veoma smo zabrinuti zbog polarizacije u medijskom okruženju, upotrebe medija za političke – uključujući i lične – napade i eskalacije tenzija. Budimo jasni, odgovornost političara je da izbegavaju zapaljiv jezik, bore se protiv govora mržnje i izbegavaju produbljivanje društvenih podela poštovanjem političkih protivnika, kao i da ne obmanjuju javnost dezinformacijama u medijima pre, tokom i nakon izborne kampanje”, stoji u izjavi Fajon, predsedavajuće Delegacijom EP za odnose sa Srbijom, i Bilčika, izvestioca EP za Srbiju.

Oni su pozvali političare da smire tenzije i da se ponovo fokusiraju na pro-evropske političke agende u duhu demokratskog društva, koje promovišu razvoj države i prosperitet građana Srbije. Takođe su pozvali medije da izveštavaju objektivno i profesionalno, u interesu građana.

“Pozivamo sve političke snage i građane da se uključe u izborni proces i da omoguće najširu moguću predstavljenost i promovisanje različitih ideja i doprinosa koji ojačavaju pluralizam i demokratiju”, napisali su evropski poslanici, posrednici u dijalogu o izbornim uslovima koji se u Srbiji vodio prošle godine.

Fajon i Bilčik su napisali da nastavljaju da prate uslove za održavanje parlamentarnih izbora i da vlasti treba da primene sve zaključke iz tri runde međustranačkog dijaloga. Oni su naveli da je Vlada sprovela neke pozitivne reforme, ali i da je potrebno više napretka.

Dodali su da nastavljaju da rade sa Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i drugim partnerima kako bi utvrdili da li situacija sa COVID-19 dozvoljava slanje posmatrača izbora, kako bi međunarodna zajednica mogla da pruži sveobuhvatni pregled uslova za održavanje parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji 2020.

Na kraju, Fajon i Bilčik su poslali tople pozdrave građanima Srbije u teškim vremenima krize sa COVID-19 i naglasili da EU ostaje prvi partner Srbije, što je potvrđeno i na samitu EU-Zapadni Balkan 6. maja.

Povezani članci

Han: Najbolja prilika za građane Srbija, EU neće uvoziti sporove

EWB

Pacoli u EU, Han i Mogerini očekuju plan za formiranje ZSO

EWB

Ekspertkinja Fridom hausa: Teško reći da su izbori u Srbiji bili fer i slobodni

EWB