fbpx
European Western Balkans
Politika

Fajon i Bilčik: Vlada i opozicija moraju da se pomere sa početnih pozicija

Tanja Fajon; Foto: Tanjug / Filip Krainčanić

BEOGRAD – “Vlada i opozicija moraju ozbiljno da se uključe i dogovore nove inicijative za poboljšanje uslova, posebno jednak pristup medijima da osiguraju da sve stranke pod ravnopravnim uslovima učestvuju na izborima. Vreme je od suštinske važnosti, pa zato i Vlada i opozicija moraju da se pomere sa svojih početnih pozicija da ne bi propustili ovu veliku priliku”, ističu u današnjem autorskom tekstu za Blic predsedavajuća Delegacijom Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

Dvoje predstavnika Evropskog parlamenta uključuju se danas u dijalog vlasti i opozicije koji je počeo u oktobru. Kako je potvrđeno za EWB, oni će se sastati i sa predstavnicima opozicije koji neće doći na dijalog sa vladajućim strankama u Narodnoj skupštini.

Fajon i Bilčik ističu da dolaze u Srbiju na zahtev velike većine političkih snaga u da olakšaju uspostavljanje dijaloga između vlasti i opozicije i doprinesu poboljšanju radnih uslova parlamenta, kao i poboljšanju uslova za održavanje parlamentarnih izbora.

Vladimir Bilčik; Foro: Evropska unija

Da bi se postigao značajan napredak uoči izbora, i Vlada i opozicija treba da se angažuju, otvorenog uma i konstruktivnim pristupom, naglašavaju Fajon i Bilčik.

“Nalazimo se na presudnih pola puta od ukupno tri runde dijaloga koje smo predložili. Ovo je trenutak kada će Evropski parlament zatražiti od svih strana da pojačaju angažman kako bi poboljšali uslove koji će omogućiti poštene i ravnopravne uslove, zahvaljujući kojima bi svi Srbi mogli da iskoriste svoja demokratska prava. Da bi se to dogodilo, Vlada mora da požuri sa sprovođenjem preporuka ODIHR-a sa prethodnih izbora. Prema našoj analizi, do sada je sprovedeno samo 20 odsto Vladinih obaveza koje je Radna grupa za izbore najavila u oktobru, dodatnih 50 odsto uopšte nije sprovedeno”, pišu predstavnici Evropskog parlamenta.

Pročitajte još: Bez suštinskih promena između dve runde dijaloga

“Očekujemo da Vlada hitno sprovede sve preporuke”, podvlače oni.

Fajon i Bilčik pišu da se prioritet mora dati inicijativama koje će dovesti do toga da izborni dan protekne glatko (poput obuke za izborne činovnike i veće tačnosti i transparentnosti biračkog spiska) i osigurati ravnopravne uslove za sve političke snage tokom izborne kampanje. Ljudi u Srbiji trebalo bi da imaju poverenja u tela koja nadgledaju izborni proces, a svi politički akteri koji učestvuju u kampanji trebalo bi da imaju ravnopravan pristup javnim medijima i drugim medijima.

Opozicija takođe ima odgovornost da se uključi u dijalog sa Vladom, smatraju predstavnici EP. Dijalog je jedinstvena prilika da opozicija iznese pravovremene, konkretne i realne predloge za poboljanje izbornih uslova pre izborne kampanje, uzimajući u obzir najbolje primere iz međunarodne prakse.

Ukratko, i Vlada i opozicija moraju ozbiljno da se uključe i dogovore nove inicijative za poboljšanje uslova, posebno jednak pristup medijima (nakon rasprave u Skupštini od 12. novembra) i da osiguraju da sve stranke pod ravnopravnim uslovima učestvuju na izborima.

“Vreme je od suštinske važnosti, pa zato i Vlada i opozicija moraju da se pomere sa svojih početnih pozicija da ne bi propustili ovu veliku priliku. Sat otkucava, a poslednja runda dijaloga predviđena je za samo mesec dana”, upozoravaju Fajon i Bilčik.

Oni kažu da, kao političari, potpuno razumeju i vrlo ozbiljno shvataju argumente kako Vlade, tako i opozicije o ozbiljnim izazovima sa kojima su suočeni.

“Ali, naša uloga nije da potvrđujemo njihove stavove niti da arbitriramo. Postizanje bilo kakvog sporazuma zahteva iskren angažman svih političkih aktera u cilju ispunjavanja očekivanja građana Srbije, koji žele istinski demokratske i poštene izbore”, naglašavaju.

Zbog toga se nadaju da će novoizabrana Skupština obuhvatiti se političke snage koje su opredeljene da sa nama konstruktivno rade na programu reforme EU. Oboje kažu da imaju privilegiju da započnu svoje uloge kao stalni izvestioci i predsedavajući delegacije na samom početku procesa. Nadaju se da će sve političke snage raditi sa njima za srpsku demokratiju i za budućnost Srbije u EU.

“Dolazimo iz različitih političkih porodica u Evropskom parlamentu, ali oboje delimo duboku posvećenost radu za demokratsku i proevropsku Srbiju. Srbija je najveća zemlja i ekonomski lider na Zapadnom Balkanu. Njen uspeh je presudan za evropsku perspektivu celog regiona, naročito sada nakon što Evropski savet nije uspeo da se dogovori o otvaranju pregovora o pristupanju sa Albanijom i Severnom Makedonijom. Članovi Evropskog parlamenta odmah su reagovali, kritikujući zastoj u Savetu, i usvojili rezoluciju kojom se zahteva napredak u članstvu, kao o veći angažman na Zapadnom Balkanu, uz poseban fokus na ulogu parlamenta kao ključnog demokratskog pokretača za članstvo u regionu. Nadamo se da će svi naši partneri u Srbiji ostati u potpunosti uključeni u proces proširenja za koji je snažan parlament, koji dobro funkcioniše, sada važniji nego ikada pre”, poručuju Fajon i Bilčik.

Povezani članci

Žiofre sa Orlićem: Zapadni Balkan je deo evropske porodice

Sofija Popović

Mihajlović: Zapadni Balkan mora biti povezan zbog građana

EWB

Počeo deveti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživenje

EWB