Fajon i Bilčik: Vreme je za bolje izborne uslove

Fajon, Bilčik i Kukan stižu na sastanak u okviru dijaloga; Foto: Tanjug

BEOGRAD – Nakon dve runde dijaloga o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji postignut je napredak, ali većina preduzetih obaveza, više od 60 odsto, nije postignuta ili je postignuta samo delimično, poručili su Šefica delegacije u parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU Srbija Tanja Fajon i izvestilac Evropskog parlamenta o Srbiji Vladimir Bilčik u autoskom tekstu za Blic. 

“Došli smo da olakšavmo ovaj dijalog na zahtev većine političkih snaga u Srbiji i do sada smo pažljivo slušali identifikovali neke predloge koji uživaju širok konsenzus većine političkih snaga, kao i predloge koji su rezultat stručnih procena ODIHR, Evropske komisije, srpskih eksperata za civilno društvo i platformi građana”, napisali su Bilčik i Fajon.

Oni su istakli da je dijalogom postignut konsenzus o nekim područjima koja su prepoznata kao najvažnija, kao što su sastav i rad Regulatornog tela za elektronske medije (REM); regulativa koja se odnosi na rad javnog servisa i medija tokom izborne kampanje; izmene i dopune tri ključna zakona (o finansiranju političkih aktivnosti; o Agenciji za borbu protiv korupcije i o javnim preduzećima).

Oni su naglasili da je u narodnom periodu od presudne važnosti da se sve ove obeveze sprovedu na način da građani budu sigurni da će biti postignuta stvarna poboljšanja i promene.

“Jasno je da se moraju što pre preduzeti značajni koraci, posebno na području slobode medija i uloge javnih servisa” istakli su evropski parlamentarci, dodajući da uz dobru volju i proaktivan pristup, kako od Vlade tako i od cele opozicije, građani bi mogli imati znatno veće poverenje u izborni sistem kada budu glasali na predstojećim izborima.

Od treće runde dijaloga, koja se održava sutra u Narodnoj skupštini, Fajon i Bilčik očekuju veći stepen sprovođenja i novi politički podsticaj za slobodnije i poštenije izborne prilike.

Kao što su u autorskom tekstu naveli, cela opozicija trebalo bi da bude odgovorna i iznese konstruktivne predloge i interese svojih birača.

“Danas neki u opoziciji bojkotuju parlament i predstojeće izbore. Međutim, jedini način da garantuju političko predstavljanje svojim pristalicama je uključivanjem u politički i izborni proces”, istakli su.

Iako dolaze iz različitih političkih grupacija Evropskog parlamenta, Fajon i Bilčik naglasili su da su oni tu da olakšaju dijalog i pomognu političkim snagama u postizanju konsenzusa o ključnim temama.

“Evropski parlament ispunio je svoje prvobitno opredeljenje da pruži pomoć većini političkih snaga u postizanju konsenzusa o ključnim temama radi poboljšanja uslova za održavanje predstojećih izbora. Sada pozivamo sve političke snage da rade zajedno kako bi osigurali što šire učestvovanje na predstojećim izborima”, zaključili su evropski parlamentarci.