fbpx
European Western Balkans
Politika

Fajon i Bilčik: Vreme je za bolje izborne uslove

Fajon, Bilčik i Kukan stižu na sastanak u okviru dijaloga; Foto: Tanjug

BEOGRAD – Nakon dve runde dijaloga o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji postignut je napredak, ali većina preduzetih obaveza, više od 60 odsto, nije postignuta ili je postignuta samo delimično, poručili su Šefica delegacije u parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU Srbija Tanja Fajon i izvestilac Evropskog parlamenta o Srbiji Vladimir Bilčik u autoskom tekstu za Blic. 

“Došli smo da olakšavmo ovaj dijalog na zahtev većine političkih snaga u Srbiji i do sada smo pažljivo slušali identifikovali neke predloge koji uživaju širok konsenzus većine političkih snaga, kao i predloge koji su rezultat stručnih procena ODIHR, Evropske komisije, srpskih eksperata za civilno društvo i platformi građana”, napisali su Bilčik i Fajon.

Oni su istakli da je dijalogom postignut konsenzus o nekim područjima koja su prepoznata kao najvažnija, kao što su sastav i rad Regulatornog tela za elektronske medije (REM); regulativa koja se odnosi na rad javnog servisa i medija tokom izborne kampanje; izmene i dopune tri ključna zakona (o finansiranju političkih aktivnosti; o Agenciji za borbu protiv korupcije i o javnim preduzećima).

Oni su naglasili da je u narodnom periodu od presudne važnosti da se sve ove obeveze sprovedu na način da građani budu sigurni da će biti postignuta stvarna poboljšanja i promene.

“Jasno je da se moraju što pre preduzeti značajni koraci, posebno na području slobode medija i uloge javnih servisa” istakli su evropski parlamentarci, dodajući da uz dobru volju i proaktivan pristup, kako od Vlade tako i od cele opozicije, građani bi mogli imati znatno veće poverenje u izborni sistem kada budu glasali na predstojećim izborima.

Od treće runde dijaloga, koja se održava sutra u Narodnoj skupštini, Fajon i Bilčik očekuju veći stepen sprovođenja i novi politički podsticaj za slobodnije i poštenije izborne prilike.

Kao što su u autorskom tekstu naveli, cela opozicija trebalo bi da bude odgovorna i iznese konstruktivne predloge i interese svojih birača.

“Danas neki u opoziciji bojkotuju parlament i predstojeće izbore. Međutim, jedini način da garantuju političko predstavljanje svojim pristalicama je uključivanjem u politički i izborni proces”, istakli su.

Iako dolaze iz različitih političkih grupacija Evropskog parlamenta, Fajon i Bilčik naglasili su da su oni tu da olakšaju dijalog i pomognu političkim snagama u postizanju konsenzusa o ključnim temama.

“Evropski parlament ispunio je svoje prvobitno opredeljenje da pruži pomoć većini političkih snaga u postizanju konsenzusa o ključnim temama radi poboljšanja uslova za održavanje predstojećih izbora. Sada pozivamo sve političke snage da rade zajedno kako bi osigurali što šire učestvovanje na predstojećim izborima”, zaključili su evropski parlamentarci.

Povezani članci

Zapadni Balkan ostaje jak prioritet i tokom francuskog predsedavanja Unijom

EWB

Dačić: Skupština će 28. decembra razmatrati Izveštaj EK o napretku Srbije

EWB

Skupštinski Odbor za spoljne poslove odbacio predlog rezolucije za uvođenje sankcija Rusiji

EWB