fbpx
European Western Balkans
Politika

Fajon: Brzina pristupanja zavisi od brzine sprovođenja reformi

Tanja Fajon; Foto: Evropski parlament

BRISEL – Srbija treba da ostvari značajnije promene kada se radi o kritikama koje dolaze iz Brisela, pre svega u vladavini prava i slobodi medija, rekla je poslanica Evropskog parlamenta i potpredsednica Grupe socijalista i demokrata Tanja Fajon, u interjuu za Novosti.

Da od brzine procesa reformi ali i primene novousvojenih zakona zavisi brzina pristupanja Srbije Evropskoj uniji, saglasna je Fajon, i dodaje da će sada kada Srbija ima novu premijerku, Brisel posebno pratiti razvoj događaja.

„Reč je o dvosmernom putu i sigurno je da bi ceo proces mogao da ide brže“, kaže Fajon i dodaje dijalog kako tehnički, tako i politički proces.

Iako je EU suočena sa brojnim krizama, Fajon objašnjava da Unija „polako ponovo postaje senzibilna na ceo region Zapadnog Balkana“.

Što se tiče proširenja EU, poslanica se nada da će nakon Junkerove komisije i najave 2014. godine da neće biti novog proširenja Unije, sledeća komisija biti „ambicioznija“, kada je u pitanju proširenje.

Kada se radi o strateškoj odluci Srbije i njenoj orijentaciji ka Briselu ili Moskvi, Fajon smatra da Srbija treba jasno da se orijentiše ka Briselu.

„Saradnja s drugim zemljama je odluka vlasti u Srbiji, s tim što Beograd mora da harmonizuje svoju politiku, uključujući i spoljnu, sa EU“, naglašava Fajon u svom intervjuu za Novosti.

Povezani članci

Brnabić: Luksemburg uvek podržavao proširenje EU

Tanjug

Šta su prioriteti rumunskog predsedavanja Savetom EU i gde je među njima Srbija?

Aleksandar Ivković

Kurti u autorskom tekstu za FAC: Brz dogovor sa Beogradom – dobar; dobar dogovor – bolji

EWB