U tekstu pod naslovom “Dva lica Tanje Fajon: briselska milionarka i antisemita u vili ubijenih u Aušvicu”, koji je na portalu B92 prekjuče detaljno citiran, tvrdi se da ova evroposlanica “u Briselu predlaže rezoluciju o suzbijanju antisemizma”, a da se “ona kao predsednica stranke slovenačkih socijaldemokrata u Ljubljani baškari u vili jevrejske porodice Moskovič, koja je stradala u Aušvicu”.

Istovremeno, navodi se da Fajon “svakog meseca u proseku zaradi oko 16.000 evra, što je svrstava u red nekolicine najbolje plaćenih slovenačkih menadžera i svrstava u društvo jedan odsto Slovenaca koji najviše raslojavaju zemlju”.

Navedeni tekst preneo je juče i list Politika, i to na naslovnoj strani.

Fajon: Dobro i istina uvek pobeđuju

Fajon se oglasila na svom Tviter nalogu i napisala da pokušaj diskreditacije skreće pažnju na važnost borbe za slobodu medija.

“Oni koji su napali znaju da su napredni, slobodoumni ljudi najveća opasnost po njihov autoritet. Medjutim, to neće zaustaviti put istine, jedini pravi put!”, izjavila je Fajon.

Upitan kako ocenjuje to što se Tanja Fajon našla na meti oštrih optužbi, Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans, navodi za Danas da se radi o “sinergiji nedemokratskih režima”.

“Fajon se napada po praksi koja je dobro poznata u Mađarskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji… što znači da se u medijima u nekoj državi napadne neki kritičar režima, pa to prenesu prorežimski mediji u drugim zemljama. Nije slučajno što se baš ona našla na meti kritika jer je otkako je preuzela kormilo socijaldemokrata postala najveća opozicija aktuelnom premijeru, desničaru Janezu Janši. Iako socijaldemokrate nisu vodeća opoziciona stranka, Tanja Fajon, zbog svog uticaja i u matičnoj državi i šire u EU, jeste glavna opozicija Janši”, rekao je Štiplija.

On je istakao da su po sličnoj metodi napadi na Igora Jurića najpre došli iz pojedinih hrvatskih medija, uz napomenu: „Nije Tanja Fajon kriva što slovenačke socijaldemokrate dugi niz godina koriste pomenutu vilu“.

“Sigurno je da je neki od objekata koje koriste stranke iz vladajuće koalicije u Srbiji takođe predmet restitucije, pa se pitam zašto se prorežimski mediji u Srbiji bave slučajem stranke koju predvodi Fajon, a ne sličnim primerima u našoj državi”, naglasio je on.

Štiplija je napomenuo i da je Tanja Fajon i dalje među vodećim poslanicama Evropskog parlamenta – zasigurno među prvih petoro kada je reč o poznavanju i interesovanju za teme iz spoljne politike i proširenja Unije.

Tabloidni napadi, ali i uvrede poslanika iz redova vladajuće Srpske napredne stranke na račun Tanje Fajon počeli su sa njenim preuzimanjem funkcije predsedavajuće Delegacijom EP za Srbiju u septembru 2019 i nakon što je sa te pozicije ukazala da situacija nije idealna kada su u pitanju izborni uslovi i sloboda medija u Srbiji, o čemu je EWB pisao ranije.