fbpx
European Western Balkans
Politika

Fajon: EU posebno zabrinuta zbog govora mržnje vladajuće partije i lažnih vesti u Srbiji

Tanja Fajon; Foto: Tanjug / Filip Krainčanić

BEOGRAD – Evropska unija je posebno zabrinuta zbog govora mržnje i lažnih vesti u Srbiji, naročito kad one dolaze od vladajuće partije i ključnih medija, izjavila je Tanja Fajon, šefica Odbora Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju, obraćajući se video porukom učesnicima konferencije ENEX-a – Udruženja najvećih privatnih TV emitera na svetu. Na dvodnevnoj konferenciji koja je održana u Beogradu, čiji je domaćin bila televizija N1, najviše je bilo reči o slobodi medija i rastućem populizmu u svetu, prenosi Insajder

EU ne vidi očekivani pomak, posebno u kontekstu slobodnih medija i pluralizma, iako je, prema rečima poslanice EP Tanje Fajon, u poslednjih mesec dana uočen određeni napredak. Navodi da će se posebno pratiti situacija za vreme predizborne kampanje u Srbiji.

„Prema izveštaju Fridom hausa za 2019. godinu, Srbija je iz grupe slobodnih zemalja, prešla u grupu delimično slobodnih. Shodno tom izveštaju, postoje pokušaji Vlade da naruši izborni proces, kao i nastojanja određenih medija da potkopaju nezavisne novinare kroz legalno uznemiravanje i ’mutne’ kampanje, a problem predstavlja i predsednikova akumulirana izvršna vlast koja se kosi sa njegovim ustavnim ovlašćenjima“, rekla je Fajon, prenosi N1.

Na konferenciju ENEX-a iz Vlade Srbije odazvao se jedino državni sekretar u Ministarstvu za kulturu i informisanje, koji se ne slaže sa mišljenjem poslanice Evropskog parlamenta.

„Naprotiv, u nekim slučajevima, sloboda je unapređena. Ne slažem se sa tvrdnjom pojedinih internacionalnih nevladinih organizacija, kao što su Fridom haus i Reporteri bez granica, koji tvrde da Republika Srbija u pojedinim domenima ima smanjeni obim slobode i da nazadujemo u tom smislu. Neću se složiti sa time, jer smatram da ta istraživanja nisu utemeljena na činjenicama“, rekao je državni sekretar Aleksandar Gajović, prenosi N1.

Drugi predstavnici Vlade Srbije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nisu se odazvali pozivu ENEX-a da prisustvuju konferenciji i svojim učešćem doprinesu aktivnoj diskusiji na temu slobode medija.

Novinar BIRN-a i nedeljnika Vreme Slobodan Georgiev je rekao da u Srbiji postoje dve realnosti.

„Deo opozicije ne želi da učestvuje na izborima, jer kažu da ne postoje fer izborni uslovi, a sa druge strane, vlast kontroliše medije. I ako pogledate izveštaj Fridom hausa i Reportera bez granica, oni pokazuju da nema demokratije i da opada stepen slobode, dok evropski zvaničnici kažu da je sve u redu i da izbori treba da se održe“, istakao je Georgiev, prenosi Insajder.

Svetski najveća asocijacija privatnih televizija – ENEX okuplja skoro 60 TV emitera širom sveta među kojima su CBS, Sky, RTL, kao i ključni kanali centralno-istočne Evrope, uključujući POP TV, bugarski BTV, rumunski PRO TV, koji svake godine održavaju sastanak svojih članica kako bi razmotrili najvažnija pitanja koja se tiču TV industrije.

„Postoji mnogo toga što preti slobodnim medijima, ne samo u Srbiji, već u SAD, Mađarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i mnogim drugim zemljama sveta. Mediji se koriste kao ’dežurni krivci’ i neko koga će političari kriviti za probleme od kojih želite da se ogradite“, ističe generalni direktor ENEX Edrijen Vels, prenosi N1.

Mark Evans iz ENEX upozorava da je N1 jedna od onih kompanija koja se suočava sa veoma neprijateljskim okolnostima i izazovima kako od strane vlade, tako i od šire zajednice.

Povezani članci

Brnabić: Srbija uputila notu HR zbog strožih mera

EWB

Brnabić sutra o nacrtima novih zakonskih rešenja

EWB

Mogerini: Samit EU i Zapadnog Balkana veoma važan

EWB