fbpx
European Western Balkans
Vesti

Fajon: Greška je reći da je sporna naslovnica NIN-a posledica slobode medija

Tanja Fajon; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BEOGRAD –  Premijerka Srbije Ana Brnabić oglasila se na Tviteru povodom sporne fotografije sa naslovne strane nedeljnika NIN, ocenivši da “ovo nije kako sloboda medija izgleda”.

“Podsticanje na nasilje i njegova promocija nikada nije prihvatljiva. Ovo je dobra referenca za sve buduće razgovore sa  Tanjom Fajon i drugim evropskim partnerima i članovima međunarodne zajednice o slobodi medija, značenju demokratije i evropskim vrednostima”, napisala je Brnabić.

Nedeljnik NIN-a je juče na društvenim mrežama, uz tekst o aferi Krušiku, objavio fotografiju  kojoj je oružje upereno u smeru predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Iako je deo tiraža jutro stigao na kioske, fotografija je u međuvremenu povučena. NIN ove nedelje izlazi sa belom naslovnicom.

Predsednica delegacije Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU  Tanja Fajon složila se da medijske slobode ne podrazumevaju širenje mržnje i nasilja. “Ali, moramo biti jasni”, poručila je Fajon, “Važno je da osudimo takvo neodgovorno novinarstvo, ali ne smemo napraviti grešku i reći da je ovo posledica slobode medija”, napisala je Fajon na Tviteru.

I agree that freedom of media means also not to spread hate or violence, but we MUST BE clear: IT IS ESSENTIAL TO CONDEMN SUCH IRRESPONSIBLE JOURNALISM BUT WE SHOULD not MAKE THE MISTAKE TO SAY THIS IS a consequence of the freedom of media https://t.co/D0enZd6rax

— Tanja Fajon, mag. (@tfajon) November 28, 2019

Izdavač nedeljnika NIN Ringier Axel Springer Srbija danas je izdao saopštenje o povlačenju fotografije sa naslovnice. “Prema mišljenju izdavača, fotografija je bila neprimerena, pogotovo u zemlji u kojoj je ubijen premijer. Iako je naslovna strana promenjena, sadržaj članka “Afera oružje: Ko ruši Krušik” ostaje, naravno, nepromenjen”, navodi se u saopštenju.

Povezani članci

Beograd može da ima koristi od Bregzita

EWB

Ambasadori osam NATO zemalja izrazili žaljenje zbog civilnih žrtava NATO bombardovanja 1999.

EWB

Srpsko-albanski odnosi: Kosovo kamen spoticanja, potreba saradnje oko EU

EWB