fbpx
European Western Balkans
Politika

Fajon i Bilčik: Nakon Uskrsa pojedinačni sastanci sa opozicionim partijama

Vladimir Bilčik i Tanja Fajon; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BEOGRAD – Konsultativna faza ključna je za razvoj solidarne i realistične agende za međustranački dijalog i uvrđivanje svih onih elemenata koji mogu da pomognu da se postigne politički konsenzus, napisali su u autorkom tekstu za Blic poslanici Evropskog parlamenta Tanja Fajon i Vladimir Bilčik.

” Razgovaraćemo, i što je još važnije, pažljivo ćemo slušati šta poslaničke grupe u Narodnoj skupštini i političke platforme koje su trenutno van parlamenta imaju da kažu o nekim od najvažnijih pitanja za demokratiju Srbije”, naveli su Fajon i Bilčik.

Pročitaj još: Počinju konsultacije stranaka i evroparlamentaraca o unapređenju izbornih uslova

Oni ocenjuju da će današnjim sastankom međustranački dijalog doživeti važan korak napred i započeti krucijalna faza konsultacija sa zainteresovanim stranama, nakon pokretanja dijaloga 1. marta.

“Ove nedelje ćemo se pojedinačno sastati sa predstavnicima poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini, a nakon Uskrsa ćemo imati pojedinačne sastanke sa opozicionim platformama koje su bile odlučile da ne učestvuju na prošlim opštim izborima. Jasno, očekujemo od svih učesnika u dijalogu da pristupe ovim razgovorima na pozitivan i konstruktivan način pun poštovanja”, objasnili su poslanici EP koji posreduju u međustranačkom dijalogu.

Oni su dodali da će ti pojedinačni sastanci pomoći EP da oceni nivo posvećenosti, spremnosti i sposobnosti za postizanje konsenzusa kako bi se poboljšala politička klima uoči narednih izbora.

“Čvrsto verujemo da građani Srbije zaslužuju mogućnost da biraju svoje predstavnike u izbornom procesu koji je maksimalno slobodan i pravedan, kao i da budu prikladno obavešteni o različitim političkim programima i stavovima koje zauzimaju stranke ili platforme koje se kandiduju. U tom pogledu računamo na to da Vlada, vladajuća parlamentarna većina i opozicija preuzmu punu odgovornost i rade zajedno ka tom cilju”, stoji u autorskom tekstu Fajon i Bilčik.

Oni su naglasili da je uloga Evropskog parlamenta u drugoj fazi međustranačkog dijaloga da, baš kao i u prvoj, pruži platformu za dijalog među različitim političkim partijama ili platformama, kako bi se našla međusobno prihvatljiva rešenja kroz konsenzus o pitanjima od nacionalnog interesa koja su ključna za razvoj pluralističke i pouzdane demokratije.

“U ovom procesu Evropski parlament preuzima svoju ulogu sa velikom skromnošću. Nismo ovde niti da donesemo gotova rešenja niti da namećemo ili zagovaramo stavove jedne ili druge političke partije. Ovde smo da potpomognemo kompleksan proces, a kao političari i predane demokrate, verujemo da bez dijaloga i volje za kompromisom nema uspešnog demokratskog procesa koji će se baviti glavnim preokupacijama u našim društvima”, naveli su Fajon i Bilčik, dodajući da su potpuno posvećeni ovom procesu i da naporno rade na postizanju opipljivih razultata.

Oni su zaključili da Evropska unija i njene države članice snažno podržavaju proces međustranačkog dijaloga, te da je njihova krajnja želja da kroz ovaj proces pomognu da se postigne dalji napredak za Srbiju i njene građane u pogledu evropskog puta.

Povezani članci

Sadiku: Dijalog nije doveden u pitanje, uvek u kontaktu sa Pavićevićem

EWB

Pismo poslanika EP vlastima u Srbiji: Potpuna zabrana Europrajda nije pravo rešenje

EWB

Fon Kramon: Kada Srbija poboljša stanje demokratije tražićemo otvaranje novih poglavlja

EWB