fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Fajon i Bilčik: Pozdravljamo povratak pluralizma u Narodnu skupštinu

Vladimir Bilčik i Tanja Fajon; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BRISEL – Pozdravljamo povratak pluralizma u Narodnu skupštinu uz žaljenje zbog veoma polarizovanog političkog okruženja u toku izborne kampanje, stoji u zajedničkom saopštenju izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimira Bilčika i predsedavajuće Delegacijom EP u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija, Tanje Fajon.

“Pozdravljamo povećanu izlaznost birača i povratak pluralizma u parlament u Srbiji nakon učešća velikog broja stranaka i kandidata iz širokog političkog spektra na izborima 3. aprila”, navode Bilčik i Fajon. Dodaju da će sa novim parlamentom raditi na konkretnim merama za jačanje demokratije i vladavine prava u Srbiji.

Oni su osudili napad na opozicionog lidera Pavla Grbovića i izjavili da žale zbog visoko polarizovanog političkog okruženja tokom predizborne kampanje, koje je obeležno ograničenim medijskim pluralizmom i pritiskom vlasti na birače.

“Žalimo zbog visoko polarizovanog političkog okruženja tokom predizborne kampanje, obeleženog ograničenim medijskim pluralizmom i pritiscima vlasti na birače. Osuđujemo nasilni napad na jednog od opozicionih lidera Pavla Grbovića”, kažu Fajon i Bilčik.

U zajedničkom saopštenju oni su napisali da žale i zbog “nejasne komunikacije” Republičke izborne komisije (RIK) o preliminarnim rezultatima nakon zatvaranja biračkih mesta. Bilčik i Fajon poručili da je neophodno sprovesti preporuke koje će iznati ODIHR, kao i da se moraju preduzeti koraci kako bi se pokrenula “evropska agenda u korist svih građana Srbije”.

“Izražavamo žaljenje zbog činjenice da Srbi sa Kosova nisu mogli da glasaju blizu svojih domova uz pomoć Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), kao što je to bio slučaj u više navrata”, zaključili u poslanici EP.

Povezani članci

Antonijević: Tri decenije višestranačkog života, a kao da smo na početku

EWB

EU i SAD objavile zajedničku izjavu o Zapadnom Balkanu

EWB

Tenzija na sastanku Dačića i Varheljija

EWB