fbpx
European Western Balkans
Društvo

Fajon i Bilčik: Ostavka Cvejića u REM-u zabrinjavajuća

Vladimir Bilčik i Tanja Fajon; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BRISEL – „Kao posrednici međustranačkog dijaloga u Srbiji, u ime Evropskog parlamenta, želeli bismo da naglasimo značaj poverenja koje bi sve političke snage i građani trebalo da imaju u rad Regulatornog tela za elektronske medije (REM)”, saopštili su u zajedničkoj izjavi predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji Tanja Fajon i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

Oni su istakli da je rad REM-a bio važno pitanje tokom prve faze međustranačkog dijaloga, sa čak četiri mere usredsređene na njegovo unapređenje.

Pročitajte više: Slobodan Cvejić podneo ostavku u REM-u

“Zabrinjavajuća je nedavna ostavka gospodina Slobodana Cvejića iz Saveta REM-a”, navodi se u saopštenju i dodaje da sudeći po reakcijama, javnost još uvek nema poverenja u nepristrasnost rada REM-a, što je bila i ostala jedna od obaveza iz međustranačkog dijaloga.

“Zahtevamo od REM-a, njegovog Saveta i predsednika, da učine sve što je u njihovoj moći da podstaknu poverenje u nezavisnost i profesionalnost ove institucije i da se uzdrže od davanja doprinosa narativu o podelama na medijskom pejzažu. Građani Srbije zaslužuju slobodne, objektivne, potpune i pravovremene informacije o najvažnijim pitanjima u svojoj zemlji, a ulogu REM-a bismo još jednom istakli u ovom pogledu”, istakli su Fajon i Bilčik.

Dodaje se da je Evropski parlament spreman da što pre nastavi sa posredovanjem u domaćem dijalogu o Regulatornom telu za elektronske medije i medijskom pejzažu.

“U ovoj oblasti još uvek ima prostora za poboljšanje, posebno s obzirom na to da se približavaju izbori 2022, kako je najavio predsednik Srbije”, zaključuje se u saopštenju.

Pročitajte više: Cvejić: REM ne obavlja svoju osnovnu funkciju

Povezani članci

PrEUgovor: Reforme treba sprovesti zbog nas, a ne zbog EU – potrebne su nam institucije kojima se možemo obratiti kada nam je to potrebno

EWB

Organizacije civilnog društva razgovarale sa Bilčikom o situaciji u Srbiji

EWB

Srbija da ojača prisustvo i uticaj u Briselu

EWB