fbpx
European Western Balkans
Politika

Fajon: Međustranački dijalog nije završen, moguća runda u januaru ili februaru

Tanja Fajon; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – “Svaki put kada posetim Beograd zapanjena sam niskim nivoom političke kulture – dijalog i uzajamno razumevanje zamenjeni su govorom mržnje, dezinformacijama i zastrašivanjem. Na osnovu praćenja društvenih i onlajn medija stiče se utisak da je u toku mali „rat“, ocenila je u intervju za dnevni list “Danas” posrednica u međustranačkom dijalogu i predsednica Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji Tanja Fajon.

Ona je podsetila da unapređenje političkog dijaloga i parlamentarne kulture u Skupštini jedan od suštinskih uslova za napredak Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji. “Posao Evropskog parlamenta (EP) u Srbiji  poboljšavanje izbornih uslova i okruženja, uključujući pozivanje na odgovornost za ponašanje i standarde političkog ponašanja”, rekla je Fajon.

Ona je izrazila zabrinost zbog toga što je “negativna retorika u eskalaciji”, iako ima još nekoliko meseci do predizborne kampanje. “Stoga pozivam sve odgovorne političare da se uzdrže od verbalnih napada, zastrašivanja, lažnih vesti, govora mržnje. Isto važi i za medije”, poručila je Fajon.

Do izbora moguća još jedna runda dijaloga

Ona je takođe saopštila da je, nakon tri runde međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, moguće održavanje još jednog kruga razgovora pre izbora.

“Možda se vratimo krajem januara ili početkom februara da procenimo tempo sprovođenja Zaključaka i 17 obaveza usaglašenih tokom tri runde dijaloga”, rekla je Fajon i dodala da konačna ocena o napretku na planu unapređenja uslova za održavanje izbora ostaje na posmatračkoj misiji OEBS/ODIHR i drugim međunarodnim posmatračima.

Fajon je za “Danas” govorila i o planovima za nastavak dijaloga u Narodnoj skupštini nakon izbora. “Druga faza dijaloga fokusirala bi se na unapređenje političkog dijaloga i parlamentarne kulture u Skupštini, što je suštinski uslov za napredak Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji“, rekla je Fajon.

“Bojkot – poslednje pribežište u demokratiji”

Na pitanje “Danasa” o tome mogu li se  izbori smatrati “fer i regularnim” ukoliko na njima ne bude učestvovao najveći opozicioni blok, Fajon je naglasila da je bojkot “poslednje pribežište u demokratiji” i “rizična politička taktika, za koju se može platiti velikih ceh”.

“Bojkoti se retko završavaju istinskim dobitima, a postoji rizik da će na gubitku biti sve strane koje žele demokratske izbore i dalje reforme kako bi se Srbija približila EU”, istakla je Fajon.

Ona je podsetila na javni izveštaj o napretku, u kojem se ocenjuje da se u međustranačkom dijalogu moglo postići i više, da se opozicija više uključila, te da je u potpunosti iskoristila šansu za dijalog.

Fajon je naglasila da nema govora o tome da Evropski parlament prekine komunikaciju sa Savezom za Srbiju (SzS) ukoliko budu bojkotovali izbore. “Mogu da savetujem SzS da to ne čine, kao i da žalim zbog bojkota, ali nema razloga da prestanemo da komuniciramo”, rekla je Fajon u intervjuu za “Danas”.

Ona je izrazila zabrinutost zbog da će odsustvo proevropskih glasova u narednom sazivu parlamenta oslabiti demokratske temelje odnosa EU i Srbije i apelovala na sve političke snage da “učine sve što mogu kako bi izbegli bojkot izbora”.

Povezani članci

Zeleni u pismu Borelju: Zbog odnosa prema Kini, sumnjamo da je Beograd iskreno zainteresovan za članstvo u EU

EWB

Miščević: Srbija do 2023. da završi pregovarački proces

EWB

Kritike na račun EU zbog nabavki vakcina pokušaj relativizacije podnetih amandmana na izveštaj EP o Srbiji

EWB