fbpx
European Western Balkans
Politika

Fajon: Nadam se da ne postoje političari koji krizu koriste za skupljanje poena

Tanja Fajon; Foto: Evropska unija

LJUBLJANA – Poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon je izjavila u intervjuu za N1 da se “iskreno nada” da u Srbiji ne postoji politička snaga ili odgovorni političar koji bi koristio situaciju oko koronavirusa za skupljanje političkih poena. Fajon kaže i da je kritikovala odluku Vlade Srbije, koja je ubrzo ukinuta, da sve informacije o koronavirusu budu iz jednog centra, jer je to videla kao “najavu mera za uvođenje cenzure”.

“Kao nekadašnja novinarka ja sam to videla kao ograničavanje slobode medija i slobode izražavanja. Bilo je i hapšenja novinarke, što isto smatram pogrešnom odlukom. Sledeći dan je ta odluka ukinuta”, podseća Fajon.

Ona dodaje da prati šta se dešava i to ne samo u Srbiji, navodeći primer Mađarske gde premijer Viktor Orban, kako kaže, ima danas neograničena ovlašćenja zbog koronavirusa, i dodaje da su trenutna dešavanja u Mađarskoj “hladan tuš za demokratiju”.

Fajon ističe da neke zemlje, uvođenjem vanrednih mera, “pogoršavaju demokratiju, vladavinu prava i slobodu medija”.

Odgovarajući na pitanje da li vladajuća stranka u Srbiji koristi krizu za političku kampanju, Fajon kaže da se iskreno nada da ne postoji politička snaga ili odgovorni političari koji bi koristili situaciju za ubiranje političkih poena. “To nije situacija gde bi političari, ili s jedne ili s druge strane, tražili korist. Danas smo svi zajedno odgovorni da nađemo rešenja za građane koje su ugroženi”, rekla je Fajon.

Govoreći o Srbiji, Fajon je rekla da je povodom privođenja Ane Lalić dobila dosta poruka zabrinutih srpskih građana i političkih partija i da je zato i reagovala.

“Zadovoljna sam što je ta mera povučena, to je možda bio i naš pritisak. To je nešto gde vidim da je možda i spoljni pritisak nekad potreban da se ukaže kako mera ne bi išla u pravcu ograničavanja demokratije i slobode medija”, rekla je ona.

Fajon kaže da je bila zabrinuta zbog izjava srpskog predsednika da Evropska unija ne pomaže Srbiji i glorifikacije Kine i Rusije zbog podrške i pomoći Srbiji.

“Ali treba znati da je finansijska podrška EU puno veća. Krajem prošle nedelje u Beogradu je potpisan sporazum o dodeli bespovratnih sredstava vredan skoro pet miliona evra kao pomoć Srbiji u borbi protiv COVID-19. To je samo deo 93 miliona evra finansijske potpore Srbiji”, navodi Fajon.

Ona ističe da situacija sa koronavirusom nije bila ista u svim zemljama kada je epidemija krenula.

“U početku smo imali puno mera koje su bile egoistične. Zemlje su zatvarale granice, nisu želele da nude solidarnost ili podršku kada su u pitanju medicinska oprema ili ljudi. To je bio egoizam, odsutnost javne politike iz Brisela kako da se ponašamo oko granica, kako da napravimo zajedničke mehanizme za ublažavanje svih ekonomskih i socijalnih posledica epidemije. Danas imamo velika otvorena egzistencijalna pitanja o budućnosti, kako Šengena tako i evrointegracija. Ali tu je najvažnija solidarnost”, ističe Fajon i dodaje da je ovo nešto novo i da će biti velike posledice.

“Neki kažu da svet posle ovoga neće više biti isti kao pre. Treba nam zajednički pristup, a ne politke koje bi bile egoistične, nacionalističke ili se zatvarale u svoje granice”, ističe predsednica delegacije Evropskog parlamenta pri parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU.

Pandemija koronavirusa, dodaje Fajon, predstavlja veliki test za EU – za njen opstanak i solidarnost odnosno koliko će Unija biti u budućnosti složna i jaka.

“Imamo otvorena pitanja oko demokratije, vladavine prava, autokratije, slobode medija, kakve će biti ekonomske i socijalne posledice, koliko će biti tu solidarnosti. Neću biti pesimista, imam osećaj da postoje lideri koji su svesni da je u pitanju opstanak mira i stabilnost u evropskoj celini. Biće života nakon pandemije i treba da nađemo zajednička rešenja”, navodi Fajon.

Fajon dodaje da se ona i dalje bori za slobodu kretanja za sve građane, uključujući i građane Zapadnog Balkana. “Dugo godina sam se i sama borila za viznu liberalizaciju, i za građane Srbije. Šengen danas ima velike probleme, zato što su sve zemlje manje-više zatvarale granice, ali treba da se vratimo nazad Šengenu”, ističe Fajon i dodaje da ljudi treba da znaju još jednu bitnu stvar, a to je da Evropska komisija i Brisel nemaju nadležnosti nad svim nacionalnim politikama, kao što su socijalne politike, zapošljavanje ili ekonomske politike, Brisel u tom slučaju može samo da da smernice.

Povezani članci

Han: Članstvo u EU samo ako se reše bilateralni konflikti

EWB

Merkel: Istinski ujedinjena Evropa uključuje Zapadni Balkan

Tanjug

Johanes Han proglašen za ambasadora Sportskih igara mladih

EWB