fbpx
European Western Balkans
Region

Fajon: Nastaviću da podržavam Zapadni Balkan na evropskom putu

Tanja Fajon; Foto: Evropski parlament

PODGORICA – “Meka moć” Evropske unije i njeno oruđe stabilnosti jeste politika proširenja, smatra poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon.

“Proširenje je jedna od najuspešnijih politika Evropske unije, to je ono što nas razlikuje od drugih globalnih sila”, kaže Fajon u intervju za list Pobjeda.

Ističe da je problem u tome što ljudi unutar EU nisu svesni prednosti te politike već u njoj vide opasnost. Bavljenje Zapadnim Balkanom za nju je izazov ali i odgovornost. Zato će nastaviti da podržava Balkan sve dok ne postane deo EU ukoliko dobije i treći mandat, prenosi portal Analitika.

“Bavljenje Zapadnim Balkanom doživljavam kao veliki izazov, ali i kao nešto čemu sam najiskrenije posvećena. Ponekad je izuzetno teško braniti interese zapadnobalkanskih država kada je u pitanju Unija i razumeti i jednu i drugu stranu”, ističe poslanica.

Čast joj je što ju je portal European Western Balkan, koji se bavi evropskim integracijama stavio na prvo mesto među deset evropskih parlamentaraca koji su dali najviše značaja evropskim integracijama na Zapadnom Balkanu i dodaje da je to za nju priznanje ali i odgovornost.

Smatra da to što je iz Slovenije, iz države koja je nekada bila u zajedničkoj državi sa ostalim zapadnobalkanskim državama, joj i daje potrebno znanje, legitimnost, ali i entuzijazam.

“Svakako ću nastaviti da se bavim Zapadnim Balkanom u slučaju da dobijem i treći mandat. Volela bih da dođe do bržeg tempa pregovaranja i inače većeg napretka za sve države, što znači brže reforme i usklađivanje zakonodavstva ovih država sa zakonodavstvom EU. I naravno rešavanje otvorenih političkih pitanja”, kaže Fajon.

Međutim, pojedine članice protive se proširenju na Zapadni Balkan. U posednje vreme je Francuska otvoreno rezervisana kada je u pitanju pridruživanje novih članica, Holandija takođe podseća poslanica. Smatra da je to kombinacija izazova i problema u kojima se našla Unija, od migrantskog pitanja, do terorizma, bezbednosti i Bregzita, kao i uspona desne populističko nacionalističke agende, koja u osnovi deluje destruktivno i u smeru dezintegracije. Zbog toga je kako kaže Fajon važno da sledeći saziv Evropskog parlamenta ima što više poslanika koji će se boriti za dalje proširenje Unije.

Na pitanje šta očekuje od Evrope nakon izbora, Fajon odgovara da očekuje da se neće probuditi u Evropi koju će voditi političari ekstremne desnice, da će se prekinuti vladavina konzervativne ideologije i da će se zameniti socijaldemokratskom paradigmom, koja ima prava rešenja i prave politike za globalni svet i globalne izazove, sa kojima smo suočeni.

“Želela bih da se i proširenje vrati visoko na agendu prioriteta Unije i ubeđena sam da bi to dugoročno nesumnjivo urodilo plodom. Ja ću svakako nastaviti da podržavam Zapadni Balkan na putu prema članstvu u Uniji”, zaključuje Fajon.

Povezani članci

Marković: Nastavak EU integracija u jačem kapacitetu

EWB

Tajani: Za EU je ključna stabilnost Zapadnog Balkana

EWB

Cerar traži razgovore o pojačanoj kontroli granica Šengena

EWB