fbpx
European Western Balkans
Politika

Fajon: Neophodne hitne reforme u oblasti vladavine prava

Tanja Fajon; Foto: Evropski parlament

BRISEL –  Činjenica da Srbija nije otvorila nijedno novo poglavlje 2020. jasan je pokazatelj nedostatka napretka zemlje u vladavini prava, gde su neophodne dalje i hitne akcije i reforme, izjavila je kopredsedavajuća Parlamentarnim odborom za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU (POSP), Tanja Fajon, navodi se u saopštenju.

„Nedavni koraci koje je nova vlada Srbije preduzela u cilju rešavanja nekih nalaza Evropske komisije iznetih u Izveštaju o Srbiji  za 2020. godine i rasprave o ovom izveštaju u Skupštini treba pozdraviti, ali dosledni napori i opipljivi rezultati su najvažniji“, rekla je Fajon, dodajući da ukupan napredak procesa zavisi od reformi u oblasti vladavine prava i unapređenja razgovora o normalizaciji sa Prištinom.

Ona je ponovo izrazila žaljenje što se međupartijski dijalog nije našao na dnevnom redu jučerašnjeg sastanka POSP-a, posebno uzimajući u obzir trenutni politički kontekst u Srbiji.

Ona je izjavila da je Evropski parlament i dalje spreman da olakša međupartijski dijalog sa Narodnom skupštinom, kako bi se rešila pitanja uoči sledećih izbora, najavljenih za april 2022.

„Neposredni nastavak dijaloga je u najboljem interesu Srbije, jer je povezan na širi put evropskih integracija. Evropski parlament će nastaviti da pomaže Srbiji na putu ka evropskoj budućnosti“, zaključila je Fajon.

Povezani članci

Ambasador Francuske: Pozdravljam odluku Srbije da izabere novu metodlogiju

EWB

DS: Prema ministarki, Srbija u EU tek 2028; Joksimović: Datum Komisije ostaje realan

EWB

Fabrici: EU ostaje na strani Srbije u postizanju njenog cilja

EWB