Politika

Fajon: Neophodne hitne reforme u oblasti vladavine prava

Tanja Fajon; Foto: Evropski parlament

BRISEL –  Činjenica da Srbija nije otvorila nijedno novo poglavlje 2020. jasan je pokazatelj nedostatka napretka zemlje u vladavini prava, gde su neophodne dalje i hitne akcije i reforme, izjavila je kopredsedavajuća Parlamentarnim odborom za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU (POSP), Tanja Fajon, navodi se u saopštenju.

„Nedavni koraci koje je nova vlada Srbije preduzela u cilju rešavanja nekih nalaza Evropske komisije iznetih u Izveštaju o Srbiji  za 2020. godine i rasprave o ovom izveštaju u Skupštini treba pozdraviti, ali dosledni napori i opipljivi rezultati su najvažniji“, rekla je Fajon, dodajući da ukupan napredak procesa zavisi od reformi u oblasti vladavine prava i unapređenja razgovora o normalizaciji sa Prištinom.

Ona je ponovo izrazila žaljenje što se međupartijski dijalog nije našao na dnevnom redu jučerašnjeg sastanka POSP-a, posebno uzimajući u obzir trenutni politički kontekst u Srbiji.

Ona je izjavila da je Evropski parlament i dalje spreman da olakša međupartijski dijalog sa Narodnom skupštinom, kako bi se rešila pitanja uoči sledećih izbora, najavljenih za april 2022.

„Neposredni nastavak dijaloga je u najboljem interesu Srbije, jer je povezan na širi put evropskih integracija. Evropski parlament će nastaviti da pomaže Srbiji na putu ka evropskoj budućnosti“, zaključila je Fajon.

Povezani članci

Evropski poslanici iz redova socijaldemokrata: Srpski lideri ugrožavaju demokratiju

EWB

[BSF] Šiđanski: Srbija u EU 2020-2025

EWB

Dačić i Crnadak otvorili novu ambasadu BiH

EWB