fbpx
European Western Balkans
Politika

Fajon: Nisam dala medijima „non-pejper“ Janeza Janše

Tanja Fajon; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

LJUBLJANA – Slovenačna opoziciona političarka i članica Evropskog parlameta Tanja Fajon demantovala je za dnevni list Danas da je ona dostavila pojedinim medijima u regionu navodni “non-pejper” slovenačkog premijera Janeza Janše.

Podsećamo, portal Objektiv.rs objavio je da je premijer Janša poručio da “Fajonova huška na rat, lažno se brinući za celovitost Bosne i Hercegovine, koju niko ne ugrožava”.

“Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon pravi od muslimana žrtve i ugrožava Srbe i Republiku Srpsku, izazivajući veštačku atmosferu rata. Ovo je zaključak koji se može iz vesti iz postupaka političarke koja je počela da širi nemir tvrdnjama da je u planu raspad BiH”, piše Objektiv. 

Fajon je ponovila da se zalaže za integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, a ne za rasparčavanje pojedinih država.

„Opasna je laž premijera Slovenije da želim da diskreditujem slovenačku vladu… Nisam nikome dostavila nikakav dokument, dobro sarađujem sa BiH, i moja gledišta su sasvim jasna: Potrebno je da govorimo o unapređenju Dejtonskog sporazuma, a ne o dezintegraciji“, istakla je ona na konferenciji za novinare u Ljubljani koja je uživo prenošena putem interneta.

Fajon je pozvala Janšu da javno predoči svoje stavove o aktuelnoj situaciji na Zapadnom Balkanu, uključujući BiH, kao i nastavku evropske integracije država regiona jer će Slovenija uskoro preuzeti predsedavanje EU.

Ona je istovremeno demantovala tvrdnje pojedinih prorežimskih tabloida u Srbiji da štiti interese bosanskih muslimana, na štetu Srba u BiH i Republike Srpske.

“Uvek sam se snažno zalagala za proširenje EU na države Zapadnog Balkana… Uverena sam da evropska perspektiva može da reši pojedinačne probleme na Zapadnom Balkanu na miran način i snažeći saradnju i međusobne veze… Bilo kakva ideja pomeranja granica između država, naročito u BiH, kojoj je naneto najviše štete, jeste veoma rizičan potez… Takvi eksperimenti su stvar prošlosti”, izjavila je Fajon.

Povezani članci

Dubravka Šuica moguća kandidatkinja za komesarku za proširenje

Tanjug

Junker u ponedeljak u Srbiji

EWB

Proširenje, bezbednost, EU u svetu: Oblasti u kojima Zapadni Balkan može da doprinese debati o budućnosti Evrope

EWB