fbpx
European Western Balkans
Politika

Fajon: Nisam dala medijima „non-pejper“ Janeza Janše

Tanja Fajon; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

LJUBLJANA – Slovenačna opoziciona političarka i članica Evropskog parlameta Tanja Fajon demantovala je za dnevni list Danas da je ona dostavila pojedinim medijima u regionu navodni “non-pejper” slovenačkog premijera Janeza Janše.

Podsećamo, portal Objektiv.rs objavio je da je premijer Janša poručio da “Fajonova huška na rat, lažno se brinući za celovitost Bosne i Hercegovine, koju niko ne ugrožava”.

“Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon pravi od muslimana žrtve i ugrožava Srbe i Republiku Srpsku, izazivajući veštačku atmosferu rata. Ovo je zaključak koji se može iz vesti iz postupaka političarke koja je počela da širi nemir tvrdnjama da je u planu raspad BiH”, piše Objektiv. 

Fajon je ponovila da se zalaže za integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, a ne za rasparčavanje pojedinih država.

„Opasna je laž premijera Slovenije da želim da diskreditujem slovenačku vladu… Nisam nikome dostavila nikakav dokument, dobro sarađujem sa BiH, i moja gledišta su sasvim jasna: Potrebno je da govorimo o unapređenju Dejtonskog sporazuma, a ne o dezintegraciji“, istakla je ona na konferenciji za novinare u Ljubljani koja je uživo prenošena putem interneta.

Fajon je pozvala Janšu da javno predoči svoje stavove o aktuelnoj situaciji na Zapadnom Balkanu, uključujući BiH, kao i nastavku evropske integracije država regiona jer će Slovenija uskoro preuzeti predsedavanje EU.

Ona je istovremeno demantovala tvrdnje pojedinih prorežimskih tabloida u Srbiji da štiti interese bosanskih muslimana, na štetu Srba u BiH i Republike Srpske.

“Uvek sam se snažno zalagala za proširenje EU na države Zapadnog Balkana… Uverena sam da evropska perspektiva može da reši pojedinačne probleme na Zapadnom Balkanu na miran način i snažeći saradnju i međusobne veze… Bilo kakva ideja pomeranja granica između država, naročito u BiH, kojoj je naneto najviše štete, jeste veoma rizičan potez… Takvi eksperimenti su stvar prošlosti”, izjavila je Fajon.

Povezani članci

Članice EU podržale novu metodologiju proširenja, za primenu na Srbiju potrebna njena saglasnost

EWB

Mura: Zapadni Balkan spreman da preuzme proces regionalne saradnje

EWB

Kukan i Flekenštajn posreduju u dijalogu među poslanicima 9. i 10. oktobra

EWB