fbpx
European Western Balkans
Politika

Fajon: Nova ministarstva važna za budući razvoj Srbije

Tanja Fajon; Foto: Evropski parlament

BRISEL / BEOGRAD – Nova ministarstva za životnu sredinu i evropske integracije su od izuzetnog značaja za proces pristupanja Srbije EU, kaže poslanica grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Tanja Fajon za Danas.

Fajon smatra da je dobro što Srbija osniva Ministarstvo za evropske integracije.

„Po idealnom scenariju ministarstvo bi do pridruživanja Srbije Evropskoj uniji funkcionisalo kao dobro koordinisano i efikasno ministarstva“, objašnjava Fajon i dodaje da je u slučaju Slovenije to ministarstvo bilo značajno.

Fajon ističe da bi trebalo da se pravi razlika između ministarstva koje bi se bavilo evropskim integracijama i ministarstva koje se bavi spoljnim poslovima.

„Jednom kada postane član EU, Srbija će morati da ima stav povodom svih pitanja i članstvo u EU postaje stvar unutrašnje a ne spoljne politike“, kaže Fajon i naglašava da je to upravo stvar gde mnogi prave grešku.

Bitno je i pitanje kadrova. Fajon smatra da ministarstvo treba da ima kvalitetne kadrove i da bi nepotizam “dugoročno“ škodio samoj Srbiji.

Glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans Nemanja Todorović Štiplija ukazuje da je poznato da će osnivanjem ministarstva Kancelarija za evropske integracije biti ukinuta ali da ono što nije poznato jeste da li će biti preuzete sve strukture Kancelarije.

Štiplija dodaje i da je Crna Gora skoro formirala Ministarstvo za evropske poslove, kao i Albanija, i da takvo ministarstvo postoji i na Kosovu, a da se u Makedoniji time bavi kabinet prvog potpredsednika vlade zajedno sa Sekretarijatom za EU integracije.

Za Bosnu i Hercegovinu je nešto drugačija situacija jer „zbog okvira Dejtonskog sporazuma ne postoji resorno ministarstvo, već se procesom pridruživanja Uniji bavi Direktorat za EU“, kaže Štiplija za Danas.

Povezani članci

Koha: Haradinaj prepustio Tačiju dijalog sa Beogradom

EWB

Bečev: Srbi vole Rusiju pre svega jer su kivni na Zapad

EWB

Skupštinski odbor dao pozitivno mišljenje o Pregovaračkoj poziciji Srbije za Poglavlje 27

EWB