fbpx
European Western Balkans
Politika

Fajon o izveštaju Evropske komisije: Odnos s Prištinom “najtvrđi orah”

Tanja Fajon; Foto: Evropski parlament

STRAZBUR – Za Srbiju i Crnu Goru iskorenjivanje korupcije, borba protiv organizovanog kriminala, kao i jačanje vladavine prava i slobode medija ostaju područja gde je najviše potreban napredak, izjavila je poslanica Evropskog parlamenta i otpredsednica Socijalist i demokrata, nakon predstavljanja izveštaja EK o napretku zemlja u procesu proširenja EU.

Ona je, u saopštenju dostavljenom Tanjugu, kazala da je u slučaju Srbije “najtvrđi orah koji treba razbiti” normalizacija odnos sa Prištinom.

“U ovom trenutku u EU postoji prijateljska atmosfera prema proširenju i ja pozivam zemlje Zapadnog Balkana da se maksimalno potrude i iskoriste ovo kapitalno proširenje. Bolja komunikacija između Brisela i država Zapadnog Balkana, kao i između Brisela i građana EU je ključna za uspeh politike proširenja”, napisala je Fajon.

Ona je podsetila da će većina zemalja koje će predsedavati Savetom EU narednih nekoliko godina – Bugarska, Austrija, Rumunija, Hrvatska, Nemačka i Slovenija, snažno podržavati proširenje, i da će jedan od njihovih prioriteta biti stvaranje budućnosti Zapadnog Balkana kao dela evropske porodice.

“Nadam se i da će predstojeći samit EU-zapadni Balkan u Sofiji jos jednom pokazati koliko smo potrebni jedni drugima ukoliko želimo da savladamo brojne globalne izazove sa kojima se suočavamo. Samo kao ujedinjena porodica vrednosti možemo govoriti o boljoj budućnosti Evrope za sve nas”, rekla je Fajon.

Povezani članci

Tepić i Bilčik različito o izbornim uslovima u Srbiji

EWB

Amnesti o Srbiji: Provladini mediji nastavili da napadaju novinare i organizacije civilnog društva

EWB

Han: Sledeće širenje EU 2025. “sprovodivo”

EWB