fbpx
European Western Balkans
Politika

Fajon o međustranačkom dijalogu: Nismo zadovoljni dogovorom, ali učinili smo sve

Tanja Fajon; Foto: Tanjug / Filip Krainčanić

BEOGRAD – Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, deo delegacije koja je posredovala u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji za poboljšanje izbornih uslova, izjavila je za N1 da angažman evroparlamentaraca još nije završen i da prate šta se događa u vezi sa implementacijom dogovorenog.

“Nismo zadovoljni dogovorom, ali napravili smo sve što je bilo u našoj moći, kao medijatori u procesu. Kaže i da su svi politički akteri bili pozvani da učestvuju u dijalogu, ali neki su odlučili da neće. “Teško je imati dijalog ako nisi za stolom”, poručila je Fajon.

Fajon je najavila da će krajem meseca u Beograd doći posrednik u međupartijskom dijalogu Knut Flekenštajn i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, a svi zajedno će doći u posetu početkom sledećeg meseca.

Na pitanje sa kim će razgovarati – da li samo sa onima koji su prihvatili učešće u telima koja su osnovana kao posledica dogovora u dijalogu ili i sa onima koji ga nisu prihvatili, ona navodi da zvanično razgovaraju sa svim strankama koje su bile u dijalogu.

„Razgovaramo i sa drugim političkim partijama, jer tražimo poboljšane uslove za ispunjenje svih mera. U razgovoru smo sa vlastima, civilnim društvom, svima koji žele da pristupe“, ukazuje Fajon i dodaje da je Srbija važna kandidatkinja u procesu proširenja i da bi ona želela da se taj proces brže odvija.

Na pitanje kako ocenjuje kritike na račun evroparlamentaraca da su svojim angažmanom pružili podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovom režimu, ona ističe da neće ulaziti „u izbornu kampanju, niti tumačiti izjave pojedinih političara u Srbiji, mi imamo mandat za medijaciju i svi kanali komunikacije otvoreni su za sve i da ko god želi da razgovara kako da poboljšamo izborne uslove ima mogućnosti“.

Na pitanje da li će biti neuspeh evroparlamentaraca ako neki odluče da ne izađu na izbore sledeće godine, ona navodi da to neće biti neuspeh evroparlamentaraca, već „neuspeh, tj. šteta za one koji će odlučiti tako“.

„Prošlogodišnji bojkot nije doneo dobro ni demokratskom sastavu parlamenta i vlade. Svaki korak u pravcu poštenih i transparentnih izbora je jako važan. Treba nam dijalog, poverenje i na kraju implementacija i iskrenost. Ako nešto dogovorimo, sad se očekuje primena. Ovih 16 mera poboljšaće neke stvari“, navela je Fajon, misleći između ostalog na Nadzorno telo za praćenje medija tokom izborne kampanje, u kome će, kako je dogovoreno, biti i pripadnici opozicije.

Ona dodaje da se slaže sa kritikama da to nije dovoljno, ali na Srbiji i njenim vlastima je da sprovedu dogovoreno.

Povezani članci

Stojanović pisao evropskim poslanicima o neregularnom prikupljanju potpisa na izborima

EWB

“Koja je uloga i značaj think tank organizacija danas?”

EWB

Brnabić: Srbija uputila notu HR zbog strožih mera

EWB