fbpx
European Western Balkans
Politika

Fajon: Obnova međustranačkog dijaloga daje prostor za poboljšanje demokratije

Tanja Fajon; Foto: Tanjug / Filip Krainčanić

BEOGRAD – Obnova međustranačkog dijaloga u Srbiji daje prostora za poboljšanje u oblasti funkcionisanja demokratije, ljudskih prava i slobode medija u Srbiji, izjavila je Tanja Fajon, poslanica grupe Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, prenosi Danas

“To su preduslovi za uspešnu integraciju države u Evropsku uniju”, rekla je Fajon, komentarišući nedavni zajednički poziv evroparlamentaraca kao i Stranke slobode i pravde (SSP), Demokratske stranke (DS) i stranke Zajedno za Srbiju na  obnavljanje međustranačkog dijaloga, uz posredovanje EP.

Upitana da li smatra da će srpske vlasti biti spremne da učestvuju u novom dijalogu pod okriljem Evropskog parlamenta, Fajon je rekla da veruje da je na svim stranama da se potpuno posvete unapređenju situacije u državi.

Odgovarajući na pitanje na koje načine bi bila organizovana nova faza razgovora, imajući u vidu aktuelnu pandemiju koronavirusa, Fajon istakla da je teško predvideti u ovom trenutku kako bi mogla da izgleda naredna faza međustranačkog dijaloga.

“Na sreću imamo dokaze o tome kako uz pomoć tehnologije i pune sposobnosti za rad na daljinu, naš rad ne mora da se privreeno zaustavi. Vreme i situacija će nam pokazati koje su nam opcije”, rekla je Fajon.

Govoreći o najvećim nedostacima prethodne faze diskusije o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji, Fajon je istakla da su razgovori započeli prilično kasno, da je postignut određen napredak, ali da se sada treba fokusirati na naredne izbore.

Fajon je istakla da bi što pre u Srbiji trebalo formirati vladu.

“Sveki dan bez formirane vlade jeste izgubljen dan za građane države. Nadam se i očekujem da će nova vlada što pre preuzeti svoje obaveze”, zaključila je Fajon.

Povezani članci

Čanak: Važnije ko je pravi Evropejac, ne ko je prava opozicija

EWB

Fajon: Srbija u teškoj situaciji oko izbora, preporuke moraju da se ispune

EWB

Dačić: Trajno rešenje za Kosovo je “vin-vin” kombinacija

EWB