fbpx
European Western Balkans
Politika

Fajon: Pitanje je da li je ovakav srpski parlament legitiman

Tanja Fajon; Foto: Tanjug / Filip Krainčanić

BRISEL – Srpski parlament ne predstavlja šire srpsko društvo. Raznoliki parlament i slobodni mediji stubovi su demokratije i mnogi smatraju da to u Srbiji nedostaje. Verujem da je legitimitet parlamenta bez stvarne opozicije pod znakom pitanja, izjavila je u intervjuu za Nova.rs poslanica Evropskog parlamenta (S&D) Tanja Fajon.

Upitana da oceni trenutno stanje vladavine prava u Srbiji, Fajon je istakla da otkako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio da će se nova metodologija proširenja primenjivati na Srbiju, to je odmah značilo da će biti potreban još veći politički nadzor Evropskog parlamenta.

“Ovo pitanje je posebno važno jer zahteva snažnu ulogu Evropskog parlamenta, posebno u pogledu osnovnih reformi demokratskih institucija, vladavine zakona i medija. Naš prioritet će biti da osiguramo da se metodologija u potpunosti primenjuje i da svako vraćanje unazad ima stvarne posledice. Snažno podržavam Vučićevu odluku, jer je Srbija zabeležila očigledan pad u ključnim oblastima kao što su demokratija, sloboda medija, vladavina zakona i borba protiv korupcije”, naglasila je Fajon.

Ona je dodala da bi novi pristup procesu proširenja definitivno mogao promeniti tempo otvaranja poglavlja, a da uspešno otvaranje različitih poglavlja otvara direktna vrata prema fondovima i programima EU koji će put ka EU učiniti bližim i opipljivijim za ljude iz Srbije koji zaslužuju prednosti Unije što pre.

“Lopta je na strani Srbije. Spremni smo da se direktnije uključimo u nadzor procesa”, navodi Fajon.

Na pitanje u kojim aspektima Srbija zaostaje, evropska poslanica navodi da su nedavni masovni protesti pokazali da ljudi nisu zadovoljni trenutnim stanjem i da zahtevaju promene.

“Jedan od glavnih problema ostaju nedostatak slobode medija i napadi na novinare. Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je ovo neprihvatljivo! Pored protesta, važno je da nastavimo da unapređujemo i reformišemo političku kulturu u Srbiji. Tim pre što Narodna skupština ne predstavlja čitavo društvo, jer su opozicione stranke van parlamenta. Takođe, vlada je izgubila poverenje velikog dela biračkog tela, što pokazuje izlaznost manja od 50 odsto”, odgovorila je Fajon koja je bila deo tima EU parlamentaraca koji su učestvovali u pregovorima između vlasti i opozicije koji su prethodili izborima.

Ona je istakla da je zajedno sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom pokušala da izbegne ovaj scenario, ali da je veliki deo opozicije, iako je podržavao njihove napore na poboljšanju političkih uslova, izgubio poverenje u vladajuće institucije i medije, odnosno njihovu sposobnost da sprovedu izbore blizu očekivanih standarda.

“Ne mogu da promenim stvarnost. Moramo se usredsrediti na poboljšanje budućnosti i nastaviti da dopiremo do najširih mogućih političkih snaga u našim aktivnostima podrške demokratiji. To znači da se u dijalog trebaju uključiti i stranke koje su van parlamenta”, objašnjava Fajon.

Upitana kako gleda na to da su se nakon 21. juna pojavile brojne informacije o neregularnosti izbora u Srbiji, Fajon je potvrdila da su primili mnogo pojedinačnih žalbi u vezi sa neregularnostima nedavnih srpskih izbora.

“Ja lično nisam mogla da učestvujem u misiji za posmatranje izbora u Beogradu zbog nesrećnih ograničenja uslovljenih koronavirusom. Specijalna misija za procenu izbora je zaključila da su glasači ostali nedovoljno informisani i frustirani zbog činjenice da opozicija nije imala adekvatan pristup medijima. Oni su zabeležili više nepravilnosti nego na prethodnim parlamentarnim izborima 2016. i predsedničkim izborima 2017. godine”, naglasila je Fajon.

Ona je dodala da veruje da je Srbiji zaista potrebno hitno poboljšanje izbornog procesa.

“Pomenula bih nekoliko preporuka koje je nedavno istakao CeSID – da se standardizuje obuka osnovnih članova biračkih odbora o sprovođenju i praćenju izbornog procesa i da se definišu precizni i profesionalni kriterijumi za članove biračkih odbora. Takođe, treba omogućiti domaćim i međunarodnim posmatračima da dodatno akredituju nove posmatrače u slučaju ponovljenih izbora. Neophodno je osigurati strogu kontrolu nad zakonitošću potpisa koji podržavaju izbornu listu kako bi se osigurala puna transparentnost”, istakla je Fajon.

Ipak, dodaje da srpski parlament ne predstavlja šire srpsko društvo.

“Raznoliki parlament i slobodni mediji stubovi su demokratije i mnogi smatraju da to u Srbiji nedostaje. Verujem da je legitimitet parlamenta bez stvarne opozicije pod znakom pitanja”, naglašava Fajon.

Na pitanje zbog čega EU podržava demonstrante u Belorusiji, a ćuti na slične događaje u Srbiji, kao što se to može neretko čuti iz redova opozicije, Fajon navodi da su ona i njena grupa socijalista i demokrata podržali mirne demonstracije u obe zemlje i osudili svaki oblik nasilja ili suzbijanja vlasti, dodajući da je demokratsko pravo svakog građanina da protestuje protiv vlasti i njihovih odluka.

Ipak, ističe da kao što je izastao oštriji odgovor Komisije o izlaznosti na izbore, izostala je i snažna poruka kada je reč o protestima.

“Ipak, nadam se njihovom pozitivnom odgovoru o stvaranju i nepristrasnom radu izveštaja više stručne grupe o zarobljavanju države i medija, jer bi to pomoglo u identifikovanju i proceni nekih ključnih problema koji trenutno muče srpsku demokratiju i predstavljalo bi dobru osnovu za dalje angažovanje institucija EU i polazna osnova za utvrđene neophodne promene u Srbiji. Koordinirani napori Evropskog parlamenta i Evropske komisije pokazali su se efikasnim u rešavanju političke krize u drugim zemljama u regionu”, zaključila je Fajon.

Povezani članci

Grenel: Lažna vest je da su SAD otvorene za pregovore o razmeni teritorija

EWB

EEAS: Bez napretka u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine

EWB

Bilčik: Primena dogovora sa međustranačkog dijaloga ključna

EWB