fbpx
European Western Balkans
Politika

Fajon sa opozicijom o dijalogu, za sada nema promene formata

Tanja Fajon; Foto: Tanjug / Filip Krainčanić

BEOGRAD – Predsedavajuća Delegacijom Evropskog parlamenta u Parlamentarnom odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija Tanja Fajon izjavila je da se tokom posete Beogradu sastala sa različitim predstavnicima opozicije sa kojima je razgovarala o mogućnostima povratka u parlament i izlaska na izbore.

Kako prenosi FoNet, Fajon je izjavila da će verovatno učestvovati u “Žan Mone” međupartijskom dijalogu ispred Evropskog parlamenta, ali da još uvek ne može da govori o eventualnoj promeni formata tog dijaloga.

Dodala je da bi želela da što više partnera bude uključeno u taj dijalog kako bi se doprinelio reformi izbornog zakonodavstva. Druga runda razgovora trebalo bi da se održi 14. i 15. novembra.

Fajon je učestvovala u dvodnevnom sastanku POSP-a, jedanaestom po redu od stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije.

FoNet prenosi da su teme sastanka bile vladavine prava, sloboda medija, uslovi za fer i poštene izbore i proširenje EU na Zapadni Balkan.

“Važno je za Srbiju da nastavi proces reformi”, rekla je Fajon.

Pročitajte još: Fajon: Zastrašivanje novinara ne sme da postoji u kandidatu za članstvo u EU

Predsedavajući Parlamentarnom odboru ispred Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je da je usvojena zajednička deklaracija i preporuke sa 11. sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija, u kojoj se ističe nedvosmislena podrška nastavku evropskih integracija Beograda.

Ranije danas Fajon se sastala i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Vučić je pozitivno ocenio dogovor lidera zemalja članica o nosiocima najznačajnih funkcija u EU i izrazio nadu da će institucije EU i u novom sastavu nastaviti da podržavaju politiku proširenja i evropski put Srbije”, navedeno je u saopštenju predsedništva.

Dodaje se da je predsednik Vučić naglasio da Srbija pozdravlja izbor Vladimira Bilčika na mesto novog izvestioca EP za Srbiju, uz zahvalnost njegovom prethodniku, Dejvidu Makalisteru, na doprinosu i aktivnoj podršci evropskim integracijama Srbije.

“Srbija se zalaže za mir i stabilnost u regionu, a regionalna saradnja, jačanje odnosa sa susedima i nastavak politike pomirenja predstavljaju naše spoljnopolitičke prioritete”, istakao je predsednik Vučić.

Povezani članci

Četvrti izveštaj o Monitoringu unutrašnjeg dijaloga o Kosovu

EWB

Socijalisti i demokrate u EP: Nakon pobede SNS, Srbija da napravi jasan proevropski izbor ako želi u EU

EWB

Fajon i Bilčik: Vlada i opozicija moraju da se pomere sa početnih pozicija

EWB