fbpx
European Western Balkans
Politika

Fajon: Širenje Šengena ne donosi promenu za građane Srbije

Tanja Fajon; Foto: Evropski parlament

BRISEL – Poslanica Evropskog parlameta Tanja Fajon smatra da se za građane Srbije neće puno toga promeniti kada Bugarska i Rumunija, a zatim i Hrvatska, jednom uđu u Šengen zonu.

”Ništa se za građane Srbije u principu ne menja”, kaže Fajon za Tanjug.

Članica Evropskog parlamenta i nekadašnji izvestilac za viznu liberalizaciju Tanja Fajon smatra da se za građane Srbije ništa ”specijalno”, niti ”vanredno” neće promeniti onoga trenutka kada spoljne granice Šengena dođu na prelaze ka Bugarskoj, Rumuniji ili Hrvatskoj.

”Za građane Srbije će kad Bugarska i Rumunija uđu u Šengen zonu tu biti šengenska granica i kontrola pasoša ista kao kontrola pasoša na nekoj drugoj granici, recimo na onoj gde srpski građani ulaze u Sloveniju. Nisu to nove mere, to je samo Šengen zona”, kaže Fajon.

Ona navodi da Bugraska i Rumunija već ćetiri godine ispunjavaju sve kriterijume za ulazak u Šengen i da je zato Evropski paralment pozvao Evropsku komisiju i Savet da što brže ove zemlje prihvate u Šengensku zonu.

”Pozvali smo da se i Hrvatska, čim ispuni uslove, primi u Šengen zonu, ali ne očekujem da će to ići tako brzo, sigurno ne sledeće ili sledeće dve godine”, smatra Tanja Fajon.

”Poznata vam je šengenska granica između Hrvatske i Slovenije. Kad postoji šengenska granica postoji i kontrola pasoša i dokumenta. To je uobičajno za svaki prelazak šengenske granice. Jednom kad Bugarska i Rumunija budu deo Šengen zone tada će biti takve kontrole i na tim granicama. Ne mislim da je to ništa specijalno, ništa vanredno. To je normalini proces proširenja EU”, zaključuje Fajon.

Ona objašnjava da su ulazak u Šengen zonu i Evro zonu simboli evrointegracija i očekuje da će i za Srbiju, čim uđe u EU, ”sledeći korak biti ulazak u Šengen”.

Povezani članci

Potpredsednica EK: Vladavina prava uslov za dobijanje pomoći EU za oporavak

EWB

Varhelji odgovorio na pismo evropskih poslanika: Pažljivo pratimo situaciju u Srbiji

EWB

“Pristupanje EU će biti zasnovano na povezanosti, vladavini prava i pomirenju”

EWB