fbpx
European Western Balkans
Politika

Fajon: Srbija ima još mnogo posla na putu ka članstvu u EU

Tanja Fajon; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon rekla je za Radio Slobodna Evropa, nakon usvajanja Izveštaja o napretku Srbije u Evropskom parlamentu, da je pred Srbijom još mnogo posla pre ulaska u Evropsku uniju.

Fajon je poručila da u Evropskoj uniji nema mesta za organizovani kriminal i korupciju, a posebno na višem nivou.

„Srbija ima još mnogo posla na svom putu ka Evropskoj uniji, posebno u borbi protiv korupcije, oblasti pravosuđa i obezbeđivanju poštovanja slobode izražavanja. Ovo nije samo moje gledište ili stanovište moje političke grupe, već i Evropskog parlamenta, koji je potvrdio taj stav glasanjem o Izveštaju o napretku Srbije”, rekla je Fajon.

Komentarišući sednicu EP, Fajon je rekla da su pomenuti slučajevi Krušika, Jovanjice, Telekom Srbije i rušenja u Savamali, od velikog značaja i da su zbog toga uključeni u tekst Izveštaja o Srbiji.

„To je učinjeno kako bi se uputila snažna poruku srpskim vlastima da obezbede transparentne istrage i na svaki način spreče korupciju na svim nivoima. Čvrsto verujem da je članstvo u Evropskoj uniji krajnji cilj Srbije, ali, kao što je već mnogo puta rečeno, preduslovi za članstvo su poznati – organizovanom kriminalu i korupciji, posebno na višem nivou, nije mesto u EU i treba ih osuditi. Niko ne bi smeo da zatvara oči pred njima“, istakla je ona.

Fajon se osvrnula i na napade predstavika vlasti na medije i nevladin sektor, navodeći da ni u jednoj demokratiji ne bi trebalo dozvoliti napade na civilno društvo i organizacije civilnog društva.

„Nažalost, slične pokušaje možemo videti u nekim državama članicama, što je vrlo zabrinjavajuće i opasno. Evropska unija bi trebalo biti stroža i neumoljivija prema vladama koje podrivaju demokratije unutar Unije, kao i unutar zemalja kandidata. Tokom prethodne plenarne sednice, Evropski parlament je održao diskusiju o napadima na medije u Mađarskoj, Poljskoj i, nažalost, u mojoj zemlji – Sloveniji. Velika je sramota i ne možemo ignorisati taj problem. Pravila su ista za sve i treba ih poštovati, jer su na kraju žrtve građani“, zaključila je Fajon.

Povezani članci

Vučić: Dajte nam okvir za članstvo

EWB

Nacrt izveštaja Vladimira Bilčika o Srbiji pred AFET-om 9. februara, usvajanje rezolucije u maju

EWB

Vučić i Tusk sutra i o mogućnosti ubrzanja pristupa Srbije EU

EWB