fbpx
European Western Balkans
Politika

Fajon: Srbija u teškoj situaciji oko izbora, preporuke moraju da se ispune

Tanja Fajon; Foto: Tanjug / Filip Krainčanić

BEOGRAD – Srbija se trenutno nalazi u teškoj situaciji oko opštih izbora i nekoj vrsti političke krize, piše predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon u autorskom tekstu za NIN.

“U EU nam kao glavna briga ostaju mediji. Činjenica je da su demokratija i sloboda medija ozbiljno ugroženi u ovoj zemlji, jer nacionalni kanali ne tretiraju sve političke stranke jednako, što je nedopustivo. A govor mržnje, laži, manipulacije, zastrašivanje, čak i od vodećih i uticajnih političara, raste u medijima i javnosti u ovoj zemlji, a to nije ono što u EU želimo videti”, naglašava Fajon.

Vladajuće stranke moraju da sprovedu preporuke za slobodne i poštene opšte izbore u ovoj godini, napisala je ona, dodajući da očekuje da će vlasti ispuniti sporazume i uravnotežiti izveštavanje tokom izborne kampanje, kao i da žali što je sada i preostali deo opozicije najavio bojkot izbora.

“A zabrinuta sam i zbog iznenadne najave smanjenja izbornog praga sa pet na tri procenta bez širokog političkog konsenzusa i javne rasprave. I to samo oko tri meseca pre izbora, što može da unese nepoverenje između političkih rivala i glasača”, napisala je Fajon.

Ona je istakla da bi na izbore trebalo da izađe barem 40 odsto glasača, u suprotnom je to samo još formalna demokratija.

Napredak ka EU najviše zavisi od kandidata

Zemlje Zapadnog Balkana pripadaju EU porodici, ali one se i dalje suočavaju se sa problemima poput demokratije, vladavine prava, a naročitu zabrinutost izaziva ugrožavanje slobode medija, piše Fajon.

“Bitno je naglasiti da sve zemlje Zapadnog Balkana mogu jednoga dana postati članice EU, ali neke će u tom procesu evropskih integracija biti brže, a neke sporije. Svih šest zemalja u regionu imaju još uvek jasnu perspektivu, a to je članstvo u EU, ali sve zavisi koliko brzo će one biti spremne. Ulazak Srbije i Crne Gore u EU u najoptimalnijim uslovima do 2025. godine treba da bude cilj. Ali to zavisi da li će njih dve ispuniti sve uslove, možda ih neke zemlje preduhitre. Neka postupci Francuske ne obeshrabruju zemlje Zapadnog Balkana, jer proces proširenja i dalje traje i nikada se nije zaustavio”, napisala je Fajon.

Ona je naglasila da Srbija i sve ostale zemlje u regionu moraju biti svesne da ulazak u EU zavisi najviše od njih samih.

“Radi se o procesu ‘uzmi ili ostavi’. Ako neka zemlja želi postati punopravna članica EU, ona mora ispuniti sve uslove i poštovati sve na čemu je osnovana EU, a to je navedeno u Ugovoru o EU u 2. članu, koji obuhvata poštovanje ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, uključujući prava osoba koje pripadaju manjinama”, naglašava Fajon.

Ona je podsetila da je do sada otvoreno 18, a zatvorena samo dva pregovaračka poglavlja. Stoga postoji prostor za poboljšanje, posebno s obzirom na tempo napretka. To će dosta zavisiti od volje srpske vlade.

“U svojoj novoj ulozi daću savete srpskim kolegama, istovremeno podržavajući ih u njihovim reformskim naporima. Učiniću sve što je u mojoj moći i potrudiću se da pomognem Srbiji u ostvarenju pristupanja ka EU”, piše Fajon.

Pravi put Srbije, jeste put ka EU, koja Srbiju podržava u tome, ali sve ovisi o političkoj volji lidera i koliko truda su spremni da ulože u sprovođenje reformi koje od njih EU očekuje, ponovila je evropska poslanica.

“Moja želja je da u ovom mom mandatu Srbija ostvari opipljive rezultate te da se približi EU i što pre postane deo EU porodice, a to će uspeti ako nastavi da sprovodi pozitivne reforme”, zaključila je Fajon.

Povezani članci

Vučić sa Bilčikom i Nemecom: Srbija ostaje na evropskom putu

EWB

Tači: Priština želi novu dinamiku dijaloga sa Beogradom

EWB

Bivši poslanik Zelenih Manuel Zaracin novi predstavnik nemačke vlade za Zapadni Balkan

EWB